BTHAE
Enstitümüz, 1 Aralık 1954 tarihinde Türkiye İş Bankası tarafından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Medenî Kanun hükümlerine göre kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip bir vakıftır.
Enstitü’nün amacı, memleketimizde banka, sigorta ve ticaret hukuku alanındaki bilimsel araştırma, inceleme ve yayınları geliştirmek ve Türk banka ve ticaret hukukunu, çağdaş hukuk sistemleri arasında ileri bir seviyeye ulaştırmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere, ticaret, banka ve sigorta hukukunun bütün kollarında Enstitü’ye Vakıf Senediyle aşağıdaki görevler verilmiştir:
– Araştırma ve inceleme,
– Öğretim (ders, seminer, kurslar, konferanslar)
– Dokümantasyon (ihtisas kütüphanesi, belgeler ve içtihatlar arşivi kurmak, bibliyografyalar çıkarmak),
– Yayın,
– Millî ve milletlerarası kuruluşlarla işbirliği yapma, kongre ve seminerler düzenleme.
Enstitü’nün ticaret, banka ve sigorta hukuku alanında bir ihtisas kütüphanesi vardır.
Kütüphaneye çeşitli dillerde düzenli olarak toplam 48 adet süreli yayın gelmektedir. Bunların 34 tanesi Türkçe, 9 tanesi Almanca, 3 tanesi Fransızca, 2 tanesi İngilizcedir. Yabancı dildeki süreli yayınların hemen hepsi satın alma yoluyla, Türkçe süreli yayınların büyük bir çoğunluğu bağış yoluyla sağlanmaktadır.
2018 Yılından itibaren yeni kütüphane programına geçilmiştir ve Ankara Üniversitesi Fakültelerini kapsayan “Sirsi Dynix Symphony” Kütüphane Programı kullanılmaya başlanmıştır.
Eylül 2020 tarihi itibariyle toplam 18367 adet kayıtlı bibliyografik künye vardır. Bunların 8945’i kitap, 9422’si makale kaydıdır. Kütüphane koleksiyonuna dahil olan kitapların bibliyografik bilgilerine aşağıdaki web adresinden ulaşılabilir:
http://katalog.ankara.edu.tr/uhtbin/cgisirsi/x/x/0/49/
Ayrıca Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi (Batider), A. Ü. Hukuk Fakültesi Dergisi, Ticaret Hukuku ve Yargıtay Kararları Sempozyumu, toplu eser ve armağanlarda bulunan makaleler (toplam 143 adet Armağan ve 8 adet toplu eser), Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü’nün yapmış olduğu sempozyum ve panellerde yer alan makalelerin bibliyografik künyelerine yukarıda verilen internet adresinden ulaşılabilir.
Bankacılıkla ilgili temel kitaplar ile Enstitü’nün çalışma alanına giren bilimsel yayınların (monografiler, sempozyum, bilimsel toplantı, tebliğ ve tutanaklar, bibliyografyalar) sayısı 539’dur.
Enstitü ayrıca 1961’den beri düzenli olarak Index to Foreign Legal Periodicals’da (IFLP) taranan hakemli, Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi’ni yayımlamaktadır. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi’nin 1961 yılından itibaren yayımlanan tüm sayılarına, Heinonline ve Jurix , Lexpera veri tabanları üzerinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca 2013 yılından itibaren yayımlanan sayılara EbscoHost veri tabanı üzerinden ulaşılabilmesi de mümkündür.
Enstitü kütüphane ve arşivlerinden banka, sigorta ve ticaret hukuku alanında çalışma yapan Türk ve yabancı, her ilgili şahıs, hafta içi her gün 09.00-12.00, 13.30-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak yararlanabilir.
Enstitümüz, Vakfımızın kurucusu T. İş Bankası A. Ş. tarafından yaptırılan Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsündeki yeni binasında çalışmalarına devam etmektedir.
Yayıncılık Alanı: Akademik, Araştırma
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü, B Blok, Cemal Gürsel Caddesi
Cebeci, Ankara
0312 562 76 01 (Telefon)
0312 562 16 01 (Telefon 2)
0312 319 86 65 (Fax)
bthae@law.ankara.edu.tr (E-Posta)
nigar@law.ankara.edu.tr (E-Posta 2)
Yetkili Kişi: Pınar Tekin Akbal
YAYBİR Üyelik Tarihi: 20.09.2013
ISBN Yayıncı Kodu: 978-975-537