Yayıncılar Meslek Birliği Basın Açıklaması
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu için geçtiğimiz iki yıl içinde yoğun bir şekilde Bakanlık birimleri ve diğer ilgili kamu görevlileri ile örnek bir çaba içinde çalıştık.
Hazırlıklar, konunun bütün yanları ile tartışılarak ve dünya örnekleri değerlendirilerek, dengeli ve hassas bir içimde sürdü.
Hatırlanacağı üzere, 2012 Haziran ayında, yine ilgili tüm katmanların katılımıyla da son haline getirildi.
Bu taslağın yayıncılar açısından büyük önem taşımasının bir kaç temel nedeni var:
Bunlardan ilki, dünyadaki gelişmelere benzer bir yolda ilerleyemediğimiz elektronik yayıncıığın önünün açılması. Bu alanda yasalardaki boşluklar nedeniyle ülkemizde izinsiz kullanım ve korsan yayın patlaması yaşanıyor ve etkileri sadece elektronik alanla sınırlı kalmayacağı için, yayımcılığımız, tüm hazırlıklarına karşın bu alana adım atamıyor.
Bir diğer konu ise, sektörün gelişiminin çok önemli bir alanı olan toplu lisanslama çalışmalarına başlanılamaması. Bu boşluk da, fotokopi korsanlığının artarak yaygınlaşmasına ve telif haklarının çok ciddi zarar görmesine neden oluyor.
Kısaca belirtilen bu sıkıntıların aşılması, taslağın bir an önce yasalaşmasını gerektiriyor.
Kamu kurumlarının, hak sahibi ve kullanıcı kuruluşlarının katılımı ve ilgili tüm kesimlerin mutabakatıyla örnek bir çalışma sonucu hazırlanmış taslağın, yeni yasama döneminde öncelikli olarak TBMM’den geçerek kanunlaşması için, tüm yetkilileri ve ilgili çevreleri göreve çağırıyoruz.