AB Hukuk Sözcüsü, Belçika’da lisanslama ile ilgili süren davaya ilişkin görüşünü açıkladı
Büyük yazıcı ve kopyalama cihazları üreticilerinden Hewlett-Packard (HP) markasının, Belçika’daki lisanslama uygulamalarının kapsamına itiraz ederek Belçika telif hakları kuruluşu REPROBEL’e karşı 2013 yılında açtığı dava (C-572/13), Avrupa Birliği Adalet Divanında devam ediyor.
HP’nin temel itiraz noktası, Belçika’da yasal olarak uygulanmakta olan lisanslama sisteminin, Avrupa Birliği’nin telif ve bağlantılı hakların bilgi toplumuna uyumu kapsamında oluşturduğu 2001/29 sayılı Bilgi Toplumu Direktifi ile uyuşmadığı ve yayıncıların bu kapsamda toplanan telif bedellerinden pay alamayacağı yönündeydi.
REPROBEL’in savunması, hem Bilgi Toplumu Direktifine hem de AB’nin dahil olduğu uluslararası anlaşmalara (Bern Sözleşmesi, WIPO Telif Hakları Anlaşması, TRIPS) ve bu anlaşmalarda yer alan 3-adım testine göre yayıncıların asıl eser üzerinde hak sahibi olduğu; Adalet Divanı tarafından bu şekilde kabul edilmese dahi, yayıncılar adına telif bedeli toplanmasının direktifin kapsamı dışında da Belçika’da yasal olarak mümkün olduğu yönünde oldu.
Mahkeme, karar vermek için Hukuk Sözcüsünün de görüşüne başvurdu. Hukuk Sözcüsü, 11 Haziran 2015’te görüşünü mahkemeye sundu. Bilgi Toplumu Direktifinin esas olarak hak sahiplerini kapsadığını, lisanslama uygulamalarından toplanan telif bedellerinin yayıncıları kapsayabileceğini; AB üye devletlerinin bu yönde yasa ve uygulamalar hazırlamakta serbest olduğunu, bu Direktifin kapsamı dışında üye ülkelerin bu Direktiften bağımsız bir lisanslama sistemini yayıncılar adına uygulayabileceğini belirtti.
Özellikle yayıncılar açısından, Avrupa Birliği içerisinde hak sahipleri adına yürütülen lisanslama uygulamaları ve toplanan telif bedelleri ile ilgili olarak büyük bir önem ifade eden bu davada, Hukuk Sözcülerinin görüşleri Mahkeme açısından bağlayıcı olmayıp Mahkemenin kararını 2015 yılının sonuna doğru vermesi bekleniyor.
Mahkemenin vereceği karar, toplu hak yönetimi ve lisanslama uygulamaları için bir emsal karar olabilir.