Anadolu Üniversitesi’nde İzinsiz Kitap Tarama Uygulaması Kaldırıldı
Bir süre önce Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi tarafından öğrencilerinin kullanımına sunulmuş olan, kitapların taranarak harici belleğe kaydedilebildiği “Kendin-Tara (Bookeye Scanner)” uygulamasının yol açtığı telif hakları ihlaline karşı Meslek Birliğimiz çeşitli girişimlerde bulunmuş ve Anadolu Üniversitesi’yle sağlanan iletişim üzerine var olan uygulama üniversite tarafından sonlandırılmıştır.
Kitapların, hak sahibi olmayanlar tarafından izinsiz taranması çoğaltma hakkının ihlali, çoğaltılan kopyaların çeşitli yollarla kullanıcılara ulaştırılması ise yayma hakkının ihlali anlamına gelmektedir.
Meslek Birliğimiz, telif haklarının ihlaline yol açan bu uygulamadan haberdar olduktan sonra uygulamanın kaldırılması hususunda, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, YÖK ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile bir dizi görüşmeler ve yazışmalar yapmıştır.
Bu girişimlerimiz sonucunda Anadolu Üniversitesi gerekli hassasiyeti göstermiş ve 01.07.2016 tarihli bir yazı ile uygulamanın sonlandırıldığını tarafımıza bildirmiştir.
Bu ve benzeri uygulamalar, özellikle akademik yayıncılık için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu tür uygulamaların yer aldığı başka üniversitelerle de telif hakkı ihlallerinin önlenmesine dair çalışmalarımız devam etmektedir.
Hak sahipleri ve kullanıcılar arasında geliştirilecek bu tür iletişim ve işbirlikleri sayesinde telif hakları korunup geliştirilerek hem ülkemizde eser üretimi artacak hem de kullanıcıların eserlerden faydalanmaları yasal ve kolay hale gelecektir.