Avrupa Parlamentosu Üyeleri, dönüm noktası niteliğindeki Yapay Zeka Yasası’nı kabul etti
Avrupa Parlamentosu, temel haklara uyumu ve güvenliği sağlarken yenilikçiliği de artıran Yapay Zeka Yasası’nı 13.03.2024 tarihinde resmen onayladı. Aralık 2023’te üye devletlerle yapılan müzakereler sonucunda ana taslağı üzerinde anlaşmaya varılan düzenleme, 523 lehte, 46 aleyhte ve 49 çekimser oy ile Avrupa Parlamentosu milletvekilleri tarafından onaylandı.
Bu düzenleme, temel haklar, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve çevresel sürdürülebilirlik gibi değerlerin yüksek riskli yapay zeka sistemlerinden korunmasını amaçlarken aynı zamanda inovasyonu teşvik etmeyi hedefliyor. Yönetmelik, yapay zekanın potansiyel risklerine ve etki düzeyine bağlı olarak belirli yükümlülükler getiriyor.
Şeffaflık Yükümlülükleri
Düzenlemenin bir parçası olarak, genel amaçlı yapay zeka sistemleri ve bunların dayandığı modellerin belirli şeffaflık gereksinimlerini karşılaması gerekecektir. Bu gereksinimler arasında AB telif hakkı yasasına uygunluk ve eğitim için kullanılan içeriğin detaylı özetlerinin yayınlanması bulunmaktadır. Ayrıca telif hakları açısından oldukça büyük önem taşıyan bir konu olarak, yapay veya manipüle edilmiş içeriklerin (“deepfakes”) açıkça etiketlenmesi de gerekecektir.
Süreç Hakkında
Şu anda düzenleme, son bir hukuksal kontrolden geçmektedir ve yasama meclisinin sona ermesinden önce nihai olarak kabul edilmesi beklenmektedir. Yasanın resmi olarak onaylanması için Konsey tarafından da onaylanması gerekmektedir. Resmi Gazetede yayınlandıktan yirmi gün sonra yürürlüğe girecek olan düzenleme, yasaklanmış uygulamalara ilişkin yasaklar da dahil olmak üzere çeşitli aşamalarda uygulanacak. Örneğin, uygulama kuralları düzenlemeleri, yürürlüğe girdikten 9 ay sonra etkili olacaktır, genel amaçlı yapay zeka kuralları ise yürürlüğe girdikten 12 ay sonra uygulanmaya başlanacaktır. Yüksek riskli sistemler için belirlenen yükümlülükler ise yürürlüğe girdikten 36 ay sonra tamamen uygulanabilir olacaktır.