Avesta Yayınları
Avesta Yayınları 1995 yılının sonlarına doğru Songül Duraker, Rûken Bağdu ve Abdullah Keskin tarafından İstanbul’da kuruldu. Dört Kürtçe edebi kitapla yayın hayatına başlayan yayınevinin temel şiarı “Kayıp kültürlerin izinde”ydi. Adını yaşadığımız topraklarda ortaya çıkmış önemli bir kutsal metinden alan Avesta, ötekileştirilen, görmezden gelinen netameli konulara el attı, başta Kürtler olmak üzere Asuri-Süryani, Ermeni, Yezidi, Azeri, Fars, Arap toplumları üzerine araştırmalar yayımladı.
50’yi aşkın dizide 700 civarında kitapla çok-dilliliği ve çok-kültürlülüğü esas aldı, ağırlıklı olarak başta Kürtçe ve Türkçe olmak üzere İngilizce ve Fransızca kitaplar da yayımladı. Gene belli başlı Batı dilleriyle birlikte Rusça, Arapça, Farsça, Galisyanca… 20’ye yakın dilden Kürtçe ve Türkçeye çeviriler yaptı. “Doğu Rüzgârı” adı altında modern Ortadoğu edebiyatına yer verdi, “Şahmaran” koleksiyonunda Kürt kadın yazarların 30 civarında eseri yayımlandı.
“Mezopotamya Kültürü”nde Asuri-Süryani, Keldani, Nasturi, Ermeni, Yezidi, Alevi, Yaresani, Mihelmi, Zerdüşti gibi yok olmakla karşı karşıya kalan etnik ve kültürel topluluklarla heterodoksi inançlara ilişkin çalışmalarla onları görünür kılmaya çalıştı. Klasik ve modern Kürt edebiyatı dizileriyle geçmişten bugüne ve farklı parçalarda yaşayan yazarların eserlerini bir araya getirdi, Mehmed Uzun’dan Cegerxwîn’e, Celadet Alî Bedirxan’dan Bextiyar Elî’ye Kürt kültür ve edebiyatının temel taşları olan bu yazarların çoğu başka dillere de çevrildi. Ayrıca onlarca genç yazarın ilk kitaplarını yayımladı. Kürdoloji dizisinde Kürt kültürü ve tarihine ilişkin eski önemli eserlere yer verilirken “Kürt Araştırmaları”yla bugünün bilgisi, çağdaş akademik çalışmalar Türkçe ve Kürtçeye kazandırıldı. “Sosyal Bilimler” dizisinde sosyolojiden antropolojiye birçok temel eserin yanında “Metabole” dizisinde fenomenolojiyle ilgili eserlere yer verildi, Heideger’den Gadamer’e birçok düşünürün kitapları çevrildi ve bu kitapların önemli bir kısmı bazı üniversitelerde ders kitabı oldu.
1996’dan 2007 yılına kadar 20 civarında kitabı için DGM’ler tarafından davalar açıldı, yasaklama kararları verildi, yapılan yargılamaların bir kısmı beraatla sonuçlandı, bir kısmından ceza alındı, çoğu da erteleme yasaları kapsamına alındı. Avesta 1999 yılında Diyarbakır’da daha çok kitabevi olarak işleyen şubesini açtı. Orhan Pamuk’tan Mehmed Uzun, Murathan Mungan’a kadar birçok yazar için konferans ve imza günleri düzenledi. Kitabevi hakkında da “yasaklanmış yayın satmak”tan davalar açıldı. 2016 yılında Diyarbakır-Sur’da bulunan deposunun kundaklanması sonucu 3000’nin üzerinde yayını yandı veya kullanılamaz hale geldi. Aynı yıl Diyarbakır’daki kitabevini kapattı.
2018 ve 2019 yılları içinde, çok daha önce yayımlanmış ve siyasi içeriği de olmayan 14 kitabı hakkında farklı mahkemeler tarafından Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde yasaklama ve toplatma kararları verildi.
Rawest Araştırma tarafından Ekim-Kasım 2018 tarihlerinde Diyarbakır, Van, Urfa ve Mardin’de 18-30 yaş aralığındaki kesimle yürütülen ve HAK İnisiyatifi’nin #DilYuvadır kampanyasına kaynaklık eden Kürt Gençlerinin Ana Dile Yaklaşımı araştırmasının sonuçlarına göre en çok bilinen ilk yayınevidir.
2005’te, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) üyesi olan Amerikan Yayıncılar Birliği (AAP)’nin her yıl verdiği Jery Laber Uluslararası Yayınlama Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü. 2019 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nü alan yayınevi, 2020’de de Dünya Yayıncılar Birliği Voltaire Ödülü’ne aday gösterildi.
Yayınevi, İstanbul-Beyoğlu’nda çalışmalarını sürdürüyor.
Şehit Muhtar Mahallesi Basma Tulumba Sok, No: 5
Beyoğlu, İstanbul
0212 251 44 80 (Telefon)
0212 251 71 39 (Fax)
avestayayinlari@hotmail.com (E-Posta)
avestayayinlari@yahoo.com (E-Posta 2)
Yetkili Kişi: Abdullah Keskin
YAYBİR Üyelik Tarihi: 31.12.2014