IFRRO 2018 Genel Kurulu ve Dünya Kongresi Gerçekleştirildi
IFRRO 2018 Genel Kurulu ve Dünya Kongresi, 23-25 Ekim 2018 tarihleri arasında Atina’da gerçekleştirildi. Üç gün süren kongrede yayıncılar, yazarlar ve toplu hak yönetimi kuruluşları toplantılarının yanı sıra, IFRRO Uluslararası Konferansı, telif haklarının geleceğine yönelik konuşmaların yapıldığı bir özel oturum, IFRRO Genel Kurulu ve IFRRO’nun alt çalışma grupları olan Avrupa Grubu, Latin Amerika Grubu, Afrika Geliştirme Komitesi, Asya Pasifik Komitesi, Hukuki Konular Forumu, Kamuya Ödünç Verme Forumu, Görsel Eserler ve Süreli Yayınlar Çalışma Grupları ile Şahsi Kopyalama İstisnası Tazmin Bedelleri Forumu toplandı.
Telif hakları ve toplu hak yönetimi ile ilgili dünyadaki gelişmelerin konuşulduğu, çeşitli ülkelerden IFRRO üyesi toplu hak yönetimi kuruluşlarının kendi deneyimlerini paylaştığı toplantılara Meslek Birliğimiz de katıldı. Hem toplantılarda hem de yaptığımız ikili görüşmelerde Türkiye’deki telif hakları mevzuatına dair güncel durum ve Birliğimizin yürütmekte olduğu faaliyetler hakkında bilgi paylaştık.
Yunanistan Kültür Bakanı Myrsini Zorba, IFRRO Genel Kurulunun açılışına katılarak bir konuşma yaptı. Bakan Zorba konuşmasında kültüre erişimin öneminden bahsetti. Telif hakkıyla korunan eserlere hiçbir engel olmadan erişim istendiğinden ancak eser sahiplerinin ve yayıncıların da emeklerinin karşılığını almaları gerektiğinden, sürdürülebilirlikteki dengenin topluma sosyal fayda sağlayacağından ve toplu hak yönetiminin eserlere ve dolayısıyla kültürel hayata yasal erişim sağlamada önemli bir rolü olduğundan söz etti.
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü WIPO’nun Telif Hakları ve Kreatif Endüstriler Sektörü Yöneticisi ve Genel Direktör Yardımcısı Sylvie Forbin kongrede, WIPO tarafından yayıncılık endüstrisi için yürütülmekte olan ve bilgi paylaşımı, mentörlük, endüstri standartlarının teşvik edilmesi gibi konuları içeren projeden bahsetti.
Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu IFLA Genel Sekreteri Gerald Leitner konuşmasında, kütüphanecilerin ve hak sahibi örgütlerinin iş birliği yapabilecekleri alanlarda birlikte hareket etmenin öneminden söz etti ve IFLA’nın Global Vizyon projesini anlattı. Küreselleşmenin sonucu olarak kütüphanelerin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmek amacıyla başlattıkları projenin kütüphaneciliğin dışındaki paydaşların da katılımına açık olduğunu ve özellikle kilit partnerlerle birlikte çalışmanın eskiye göre çok daha önem taşıdığını ifade etti.
Kongre boyunca gerçekleştirilen konuşma ve sunumlarda dikkat çeken konular, içerik üretiminde ve telif haklarının yönetiminde teknolojinin kullanımı ile verinin, veri yönetiminin ve büyük verinin (big data) önemi oldu. Özellikle hak yönetiminde blockchain teknolojilerinin giderek artan kullanımından ve büyük teknoloji platformlarının yapay zekaya yaptıkları yatırımlardan, yapay zekanın ve birtakım algoritmaların eser üretiminde değişiklikler meydana getirmekte olduğundan, telif haklarının yönetiminde de yenilikler sağlayabileceğinden bahsedildi. Eğitimde dijital ve özellikle üç boyutlu içeriklerin, artırılmış ve karma gerçekliklerin önemine; eğitim teknolojilerinin gelişimi ve teknolojinin bireysel öğrenme kabiliyetlerine yönelik kullanılmasıyla birlikte öğrenme yöntemlerindeki değişime vurgu yapılarak içeriğe erişimin kolaylaştırılmasından söz edildi. Bilginin kalitesi, miktarı ve erişilebilirliğinin önemi ile birlikte özellikle gelişmekte olan ülkelerin bilgi ekonomileri olma yolundaki ilerleyişleri vurgulandı.
Ekim 2018 itibarıyla dünyadan toplam 150 toplu hak yönetimi kuruluşu üyesi olan IFRRO’nun 2019’daki Genel Kurulu ve Dünya Kongresi İskoçya’da gerçekleştirilecek.