IFRRO Dünya Kongresi ve Yıllık Genel Kurulu
IFRRO NEDİR?
Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu (International Federation of Reproduction Rights Organisations – IFRRO) Bern ve diğer uluslararası telif hakları anlaşmalarında vücut bulan uluslararası telif hakları prensiplerine ilişkin esasları temel alarak kurulmuş bağımsız bir kuruluştur. Amacı, çoğaltım haklarının ve telif haklarına konu eserlere ilişkin diğer ilgili veya bağlantılı hakların ortaklaşa idaresini, ulusal meslek birliklerinin işbirliği ile uluslararası çerçevede sağlanmasına olanak tanımaktır.
IFRRO’nun 84 ülkeden 140 üyesi bulunmaktadır. IFRRO üyeleri; dünya yayıncılık sektörünü temsil eden uluslararası ve ulusal yazar ve yayımcılık kuruluşlarından, toplu hak yönetimi ve telif hakları birliklerinden oluşmaktadır. IFRRO, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı WIPO, UNESCO, CERLALC ve benzeri AB ve Arap Devletleri Birliği kurumlarında temsil edilmektedir.
IFRRO, üyeleri aracılığıyla hem eser sahiplerini hem de yayıncılara; sahip oldukları hakların kullanılması ve korunması anlamında yasal çerçevenin çizilmesi ve geliştirilmesi açısından ortak bir uluslararası platform sağlamaktadır.
IFRRO, etkili meslek birliklerinin gerekliliği konusunda kamu bilincini artırmak ve yayıncıları, yazarları ve diğer hak sahiplerini, dünya çapında hak yönetim sistemleri geliştirmeleri açısından desteklemek için çalışmaktadır. Hak sahipleri ile kullanıcılar arasındaki dengeleri gözeterek; uluslararası ve ulusal telif hakları mevzuatının geliştirilmesi, standartların oluşturulması, kurumsal yapıların geliştirilmesi, telif hakları koruma, takip ve tahsil sistemlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapmakta, toplantı ve konferanslar düzenlemekte, uygulamalar gerçekleştirmektedir.
IFRRO İÇİNDE YAYBİR’İN VARLIĞI
Meslek Birliğimiz IFRRO’ya 2011 yılında üye kabul edilmiştir. Buenos Aires’de toplanan 2012 Genel Kurulunda 2013 Genel Kurulunun İstanbul’da, Meslek Birliğimizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.
IFRRO DÜNYA KONGRESİ ve YILLIK GENEL KURULU
IFRRO, İstanbul’da tek bir etkinlik altında 2013 Yılı Genel Kurulu ve 2013 Dünya Kongresi olarak toplanacaktır. Etkinlik 28-31 Ekim 2013 tarihlerinde Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde yapılacaktır.
Etkinliğe telif hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası ve ulusal kurum ve kuruluşlardan 200’ü aşkın delege, uzman ya da temsilci katılacaktır.
Etkinlik IFRRO’nun Toplu Hak Yönetimi: Yaratıcılıktan, Kültürel ve Ekonomik Gelişmeden Yararlanmak” temalı Genel Kurulu’nun yanısıra Dünya Kongresi kapsamında “Telif Hakları, Kültürel Çeşitlilik ve Toplu Hak Yönetimi” konulu uluslararası bir konferans, “Hukuki Meseleler” forumu ve bölgesel ülke toplantılarından oluşmaktadır.
Etkinlik süresince farklı ülkelerden gelen kuruluşlar arasında yoğun bir iletişim ağı oluşmakta ve karşılıklı çıkarlara dayalı işbirlikleri imkanları doğmaktadır.
Etkinlikte kamuya açık olarak “Uluslararası İş Modelleri Forumu” düzenlenecektir. Bu seneki forumun konusu “Telif Hakkı, Kültürel Çeşitlilik ve Kolektif Yönetim” olarak belirlenmiştir. Forumun programı aşağıdaki şekilde olacaktır: Tuesday, 29 October 2013, Grand Cevahir Convention Center Hotel (Ballroom I)Istanbul, Turkey14:00 – 17:00
14:00 Welcome and Opening
Tracey Armstrong, Chair IFRRO Business Models Forum, CEO, Copyright Clearance Center (CCC)
14:05 – 14:30 Christoph-Beat Graber, Professor of Law, PhD, Faculty of Law, University of Lucerne
14:35 – 14:50 Fernando dos Santos, Director General, African Regional Intellectual Property Organization (ARIPO)
14:50 – 15:05 Irini Stamatoudi, Lawyer, LL.M., Ph.D., Director of Hellenic Copyright Organization
15:05 – 15:20 Break
15:20 – 16:30 Panel – Copyright, Cultural Diversity and Collective Management
Moderator: Anne Bergman-Tahon, Director, Federation of European Publishers
Panelists:
Tamara Kemularia, Deputy Chairwoman, Georgian Copyright Society (GCA)
Dora Makwinja, Acting Executive Director, COSOMA
Pekka Rislakki, Managing Director, KOPIOSTO
Irini Stamatoudi, Lawyer, LL.M., Ph.D., Director of Hellenic Copyright Organization
16:30 – 17:00 Serhan Ada, Assoc. Prof. Dr., Head of the Art and Cultural Management BA Programme of Istanbul Bilgi University
17:00 Closing
IFRRO üyesi olmayanlar için katılım ücreti 55 Euro’dur. Yer sayısı limitli olduğundan, kayıtlar kapasiteye göre devam edecektir. Katılmak için lütfen en geç 10 Ekim’e kadar IFRRO’dan Veraliah Bueno’ya ulaşınız: veraliah.bueno@ifrro.org
Forum İngilizce yapılacaktır, çeviri hizmeti verilmeyecektir.