KAMUOYUNA DUYURUMUZDUR!
Dövizdeki yükseliş nedeniyle, kağıt, mürekkep, tutkal gibi neredeyse bütün üretim girdileri ithal olan sektörümüz büyük bir krizle karşı karşıya.
Bir ülkenin kültürel zenginliği, çeşitliliği ve devamlılığı için olmazsa olmaz sektörlerin başında gelen yayıncılık sektörünün içinde bulunduğu krizden çıkması için önümüzdeki altı ay içinde gerekli önlemler alınmazsa önüne geçilemeyecek bir kültürel çölleşmeye adım atacağız.
Enflasyonist bir gelecek bizi beklediği için 6 ayları bulan vadeler ve mevcut iskontalarla toptancılara kitap vermek artık mümkün olmayacak. Tüm dağıtım kanallarında radikal çöküşlerle karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır.
Gerekli önlemler alınmazsa kültür kitabı yayıncılığı da ders kitabı yayıncılığı da büyük darbe alacaktır.
Bir ülkenin gelişmişliğinin o ülkenin kültür temelli okuma düzeyi ile doğrudan ilintili olduğunu unutmadan, yayıncılık sektörünün içinde bulunduğu krizden çıkabilmesi için acil önlemler alınması gerekmektedir.
Yayıncılar Meslek Birliği olarak hükümetten beklentilerimiz şöyledir:
5846 sayılı FSEK değişikliği derhal gerçekleşsin
Yayın dünyasının sıcak satış dediğimiz üretilmiş mamul kitabın satılmasıyla, yaşadığımız krizi atlatması mümkün görünmüyor. İvedilikle ikincil kullanım ve benzeri gelirlerin tanımlanması gerekiyor.
2018 yılında yayın dünyası ile hükümetin fikir birliğine vardığı ve muhalefet partilerin tümünün de desteklediği 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Bakanlar Kurulu’nun imzasıyla TBMM gündemine geldi. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçince tasarı kadük oldu.
Tasarıyla özel kopyalama harcı dediğimiz şahsi kullanım tazminat bedeli
tanımlanmıştı. Bununla, devlet tarafından toplanan paraların bize ödenmesi gerekiyordu. Ayrıca kamuya ödünç verme de tanımlanmıştı. Kütüphanelere alınan okullara alınan kitapların okutulma başına eser sahibinin belli bir bedel ödenmesi öngörülüyordu.
Meclis’e sunulan ama bugün rafa kalkmış, tasarının acilen yeniden gündeme getirilip yasalaşmasını talep ediyoruz.
Sübvanse mekanizması geliştirilsin
Sübvanse mekanizmasının acilen geliştirilmesi gerekiyor. Kağıt ithalinin devlet eliyle yapılması dahil olmak üzere Kültür Bakanlığı’nın yayıncılık sertifikası verdiği kurumlara, basacağı kitapların kağıtlarını sübvanse ederek satması sağlanmalıdır.
Kağıtta KDV kaldırılsın
Kağıt ithalinde uygulanan, kitap kağıdında %8, Bristol’de %18 KDV uygulanması acilen sıfırlanmalıdır.
AB dışındanki ülkelerden ithal edilen kağıtta da vergi sıfırlansın
Kağıt ithalinde Gümrük Birliği’nden kaynaklanan imtiyazlar, AB dışındaki ülkelerden yapılan ithalata da uygulanmalıdır.