Kongre ve Fuarlarda Usulsüz Kitap Satışı
Ülkemizde her yıl onlarca kongre ve fuar düzenlenmekte. Akademik yayınların yoğun bir şekilde satışının yapıldığı bu kongreler akademik açıdan olduğu kadar yayıncılık için de önem taşıyor.
Bandrol ve sertifika Yönetmeliklerine aykırı yayın ve kitap satışı yapılan bu kongre ve fuarlarla ilgili Meslek Birliğimize gelen ihbarlar da dikkate alınarak, kongre ve fuarların düzenlendiği oteller, kongre merkezleri, üniversiteler ve fuar alanları ile organizatör firmalara uyarı yazıları gönderildi.
Konu ile ilgili geçmiş yıllarda da benzer çalışmalar yapılmış, 2011 yılında 33 adet, 2012 yılında 9 adet otele / kongre merkezine uyarı yazıları gönderilmiş, gerekli tedbirleri almaları istenmişti.
Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız bu çalışmalar ve devamında uygulanan denetimler sayesinde ilgili tarafların konuya dair bilgi sahibi olmaları sağlandı ve kongrelerde gerçekleşen usulsüz kitap satışlarında büyük oranda düşüş yaşanması da gerçekleştirildi.
Bu yıl da YAYBİR tarafından kongre ve fuarların düzenlendiği otel, kongre merkezleri, üniversiteler ve fuar alanları ile organizatör firmalara uyarı yazıları gönderildi. Öncelikle Şubat ayı içerisinde gerçekleşecek 12 bilimsel kongre için gerekli uyarılar yapıldı. Yıl boyunca düzenlenecek diğer kongrelere de aynı uyarı yazıları gönderilmeye devam edilecek, bu şikayetlerin devam ettiği yerlere denetimler gerçekleştirilecek. Ayrıca Türkiye Otelciler Federasyonu –TÜROFED’e de göndermiş olduğumuz yazı ile gerekli uyarıları yapmaları istendi.
Yazıda ilgililere, satışı yapan kişi/kurumların;
- Satışın yapılacağı etkinliğin isim ve tarihinin belirtildiği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce onaylanmış sertifikaya sahip olması ve bu sertifikayı etkinlik süresinde görünür bir yerde bulundurması (Sertifika yönetmeliği 10.madde uyarınca)
- Satışa sunulan eserlerin, sökülmesi halinde parçalanan ve yapıştırıldığı malzemenin özelliğini kaybettiren nitelikte orijinal bandrollü olması (bandrol yönetmeliği madde 4b uyarınca)
- Vergi levhasına sahip olması ve etkinlik süresince vergi levhasını standın görünür bir yerinde bulundurması gerektiği bildirildi.
Bu şartları sağladıktan sonra kitap satışı yapabilecekleri, ancak flash disk vb. yollarla dijital ortama kaydedilmiş ve çoğaltılmış eserlerin satışının yapılmasının mümkün olmadığı da belirtildi. YAYBİR tarafından gönderilen uyarı yazısında ayrıca, söz konusu yükümlülüklerin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve ilgili Yönetmeliklerle düzenlendiği ve ihlali halinde cezaların öngörüldüğü hatırlatıldı.
Bu tür çalışmaların yaşanan usulsüzlüklerle ilgili ciddi bir düzenleyici etkisi olduğu görülmektedir.