Kültürel Çeşitliliğin Tanıtılmasında ve Yaratıcılığın Desteklenmesinde Toplu Hak Yönetimi Kuruluşlarının Önemi
4-5 Mayıs 2016 tarihlerinde, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, karşılıklı hak takibi anlaşmamız bulunan Azerbaycan Yazarlar Birliği – AAS ve Uluslararası Yazar ve Besteci Birlikleri Konfederasyonu – CISAC tarafından, Kültürel Çeşitliliğin Tanıtılmasında ve Yaratıcılığın Desteklenmesinde Toplu Hak Yönetimi Kuruluşlarının Önemi konulu bir seminer düzenlendi.
Seminer, “Uluslararası Telif Hakları ve Kitap Günü”, “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” ve “Azerbaycan Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Kanunu’nun İmzalanışının 20. Yıldönümü”ne özel olarak gerçekleştirildi. Seminere Meslek Birliğimizi temsilen Hukuk Danışmanımız Av. Abdullah Egeli katılarak toplu hak yönetiminin önemine ve Türkiye’de telif haklarıyla ilgili güncel duruma dair bir konuşma yaptı.
Seminerin katılımcıları arasında üyesi olduğumuz IFRRO (Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu), Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti Telif Hakları Ajansı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü), Avrupa Birliği’nin Azerbaycan Delegasyonu, Azerbaycan UNESCO Milli Komisyonu yetkililerinin yanı sıra, Türksoy, MESAM, MSG, TBYM gibi kuruluşların temsilcileri ile Kazakistan, Rusya, Estonya, Gürcistan gibi bölge ülkelerinden telif haklarıyla ilgili kuruluşlar da yer aldı.
Azerbaycan telif hakları kanununun geliştirilmesine dair görüşlerin de paylaşıldığı iki gün süren seminerde, Azerbaycan’da telif hakları ve bağlantılı haklar, Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Asya’da toplu hak yönetimine dair gelişmeler, toplu hak yönetimi örgütlerinin kuruluşunda ve gelişiminde kamu idaresinin önemi, kültür mirasının korunmasında telif haklarının önemi gibi konular konuşuldu ve katılımcılar kendi ülkelerindeki deneyimleri paylaştılar.
Meslek Birliğimiz, bölgesel olarak telif haklarının gelişmesine önemli katkı sağlayan bu tür faaliyetlerde yer almaya devam ederek aktif ve etkin tavrını sürdürecektir.