Ocak / Şubat 2015 Dönemi Korsanla Mücadele Raporu
Meslek Birliğimiz, 2015 Ocak ve Şubat ayları içerisinde Akademik, Fotokopi, Kültür ve İthal olmak üzere İstanbul, Ankara ve Malatya illerinde 56 işyerinin denetlenmesi için gerekli müracaatlarda bulundu. Bu müracaatlardan savcılıkların arama izni verdiği 42 işyerinde denetimler yapıldı. Yapılan denetimler sonucunda 38 işyerinde suç unsuruna rastlandı ve bu işletmelerle ilgili gerekli yasal işlemler başlatıldı. Yine denetimler sırasında 4 işyerinde herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadı.
Baskınlar dışında yapılan korsanla mücadele çalışmaları;
• Birliğimize ulaşan ihbarlar neticesinde ilgili ilin Valilik ve İl Denetim Komisyonlarına izinsiz fotokopi, bandrolsüz ve usulsüz bandrol kullanımı, sertifika denetimi ve adres tespiti yapılan yerlere denetimler yapılması hususunda yazılar gönderildi.
• Üniversite kampüs içlerinde bulunan fotokopi işletmeleri hakkında Birliğimize ulaşan ihbarlar değerlendirilerek ihbarın muhatabı üniversite rektörlükleri Birliğimiz tarafından gönderilen yazılarla bu işletmelerdeki fotokopi yolu ile usulsüz çoğaltım faaliyetlerinin önüne geçilmesi konusunda uyarıldı.
• İl ve ilçe Vergi Daireleri ve Mal Müdürlüklerine göndermiş olduğumuz fişsiz ve faturasız kitap satışı yapan işletmeler hakkındaki denetim yazılarının ilgili kurumlara ulaştığı ve şu ana kadar Vergi Daireleri ve Mal Müdürlüklerinin 37 farklı ilde (Sinop, Van, Diyarbakır, Antalya, Uşak, Tokat, Sakarya, Bolu, Isparta, Samsun, Çorum, Giresun, Bartın, Şanlıurfa, Afyonkarahisar, Edirne, Trabzon, Bingöl, Tekirdağ, Balıkesir, Eskişehir, Adıyaman, Yalova, Zonguldak, Ankara, Gaziantep, Adana, Manisa, Sivas, Hatay, Kırklareli, İzmir, Malatya, Nevşehir, Bursa, Batman ve Mersin) denetimler gerçekleştiği ve ilgili ceza hükümlerinin uygulandığı tespit edildi.
• İstanbul ve Mersin illeri Vergi Dairelerinden gelen yazılar üzerine denetimlerde esas alınmak üzere daha önceden bu illerde gerçekleştirilen baskınlarda ele geçen kitapların emsal fiyatları ve işletmelerin iletişim bilgileri bildirildi.
• Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Çankaya Belediye Başkanlığı’na yapılan müracaatla Olgunlar Sokak’ta bulunan seyyar tezgâhların kaldırılması istendi.
• Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’na müracaatta bulunularak Olgunlar Sokakta bulunan işyerleri ile ilgili fişsiz ve faturasız korsan kitap satışı yapılması sebebi ile gerekli denetimlerin yapılması istendi.
• Yine söz konusu işyerleri için kaçak, sigortasız işçi çalıştırmak suçundan dolayı Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine şikâyette bulunulmuş, konu ile ilgili takibimiz devam etmektedir.
• Ankara il Emniyet Müdürlüğüne özellikle Olgunlar sokağa kitap sevkiyatı yapıldığı tespit edilen araç plakaları bildirilerek gerekli tahkikat başlatıldı.
İki ay gibi çok kısa sürede oldukça yoğun çalışmalarımız sonucu 253.906 korsan kitap olmak üzere toplamda 666.019 adet korsan malzemeye el konuldu. Yakalanan malzemelerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda yer almaktadır.
-Fotokopi yoluyla yasadışı çoğaltıma karşı mücadele: İkinci dönem fotokopi yolu ile usulsüz çoğaltım kampanyasına Birliğimiz yönetim kurulu kararı ile 25 Şubat 2015 tarihinde başlanmasına karar verildi. Kampanya kapsamında önümüzdeki Mart ayı içerisinde öncelikle Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, İstanbul, İzmir, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon illerine baskınlar düzenlenmesi hedeflendi.
Ayrıca Ocak ve Şubat döneminde İstanbul ilinde gerçekleştirilen 3 fotokopici baskınında 12 bandrolsüz kitap ele geçirildi.
-Kültür kitaplarının korsanına karşı yürütülen mücadele: İstanbul ve Ankara illerinde gerçekleştirilen 18 baskın neticesinde 91.086 kitap, 34.230 kitap kapağı, 206.000 forma, 100 kalıp, 100 aydınger, 240 bandrol ve 5 matbaa makinesi olmak üzere toplam 331.761 materyal ele geçirildi.
-İthal kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele: İstanbul, Ankara ve Malatya illerinde gerçekleştirilen 7 baskın neticesinde 154.362 kitap, 2.170 kitap kapağı, 105.350 forma, 278 kalıp, 409 aydınger, 1.200 CD ve 7 makine olmak üzere toplam 263.776 materyal ele geçirildi.
-Tasnifi yapılamamış kitaplar: Bu baskınların haricinde İstanbul, Ankara ve Malatya illerinde 14 baskın daha gerçekleştirilmiş, ele geçirilen 8.458 kitap, 2000 kitap kapağı, 60.000 forma, 5 kalıp ve 7 makine olmak üzere toplam 70.470 materyal için tasnif işlemleri devam etmektedir.
-Dijital alandaki takipler:
07.01.2015 tarihinde http://www.kitaphobim.com/kitap-hobim-kutuphanesi-24/ adlı siteye ihtarname gönderildi.
09.02.2015 tarihinde http://www.onergurcan.org/ adlı siteye ihtarname gönderildi.
16.02.2015 tarihinde https://kickass.so/usearch/Oxford/ adlı siteye ihtarname gönderildi.
16.02.2015 tarihinde http://isohunt.to/torrents/?ihq=Oxford adlı siteye ihtarname gönderildi.
17.02.2015 tarihinde https://www.facebook.com/kpssarenasi adlı siteye ihtarname gönderildi.
19.02.2015 tarihinde http://kitapevi.info/pdf-e-kitap-indir/iki-renk-ask-fatih-murat-arsal-pdf-e-kitap-indir.html adlı siteye ihtarname gönderildi.
22.02.2015 tarihinde https://www.facebook.com/groups/209600519213828/ adlı siteye ihtarname gönderildi.
27.02.2015 tarihinde http://pdfindir.net/yilmaz-ozdil-beraber-yuruttuk-biz-bu-yollarda-pdf-ebook-indir/ adlı siteye ihtarname gönderildi.
27.02.2015 tarihinde http://pdfindir.net/son-tanik-glenn-meade-pdf-e-kitap-indir/ adlı siteye ihtarname gönderildi.