Standartlar ve Telif Hakları Toplantısı
Yayıncılar Meslek Birliği ve Türkiye Yayıncılar Birliği Dijital Yayıncılık Komisyonu tarafından düzenlenen “2. Yayıncılıkta Uluslararası Standartlar ve Telif Haklarında İstisna ve Tahditler Toplantısı” 25 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirildi.
Cezayir Lokantası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantının açılışı Yayımcılar Meslek Birliği ve Türkiye Yayıncılar Birliği Dijital Yayıncılık Komisyonu Başkanı Tuğrul Paşaoğlu ve Kütüphaneler ve Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yaşar Gözüm tarafından yapıldı. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Milli Kütüphane Başkanlığı ve ANKOS’tan yetkililerin yanı sıra, YAYBİR ve Türkiye Yayıncılar Birliği yönetim kurulu üyeleri ve yayıncılık sektöründen temsilcilerin de katıldığı toplantınını ilk bölümünde Yayıncılık Standartları Uluslararası İşbirliği Grubu – EDItEUR Direktörü Mark Bide ve Uluslararası Telif Birlikleri Federasyonu (IFRRO) Baş Hukuk Müşaviri Ingrid de Ribaucourt birer sunum yaptılar.
EDItEUR Direktörlüğünün yanı sıra İçerik Erişim Otomasyon Projesi ACAP yönetiminde de yer alan Mark Bide sunumunda ISBN, ISTC, ISNI ve ONIX standartlarına ilişkin bilgiler verirken, dijital yayıncılığa geçişte uluslararası standartların kullanımının önemi üzerinde durdu. Bide, yayıncılık alanındaki tüm aktörler açısından “ortak veri tabanı” geliştirmenin önemini aktardığı sunumunda kurulacak ortak veri tabanlarının uluslararası standartlar çerçevesinde işletilmesinin kurumlar ve kuruluşlar arasında eşgüdümü sağlayacağını belirtti.
Uluslararası Telif Birlikleri Federasyonu (IFRRO) Baş Hukuk Müşaviri Ingrid de Ribaucourt ise yaptığı sunumda özellikle Telif Hakları konusunda yapılacak yasal düzenlemelerde hangi konulara dikkat edilmesi gerektiği ve uluslararası geçerliliği olan ilkelerin neler olduğu gibi sorulara odaklandı. Ribaucourt, yayıncılıkta lisanslamanın özellikle Avrupa’da işleyişine dair örneklerle zenginleştirdiği sunumunda telif haklarında derleme, arşiv, eğitim ve kamuya ödünç verme istisna ve tahditlerinin nasıl ele alınması gerektiğine ilişkin dünyadaki telif birliklerinin pozisyonuna değindi.
Toplantının ikinci bölümü katılımcıların soru ve görüşlerinin dile getirildiği bir çalışma atölyesi şeklinde geçti. Bu bölümde ülkemizde ortak veri tabanlarının nasıl kurulabileceği ve istisna ve tahditlere ilişkin yeni yasal düzenlemelerin içeriği masaya yatırıldı.