Temmuz / Ağustos 2014 Dönemi Korsanla Mücadele Raporu
Meslek Birliğimiz, Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde Akademik, Fotokopi, Kültür ve İthal olmak üzere Ankara, Muğla, Zonguldak, Denizli, İzmir, Adana, Aydın, Manisa ve Balıkesir illerinde 84 işyerinin denetlenmesi için gerekli müracaatlarda bulunulmuştur. Bu müracaatlardan savcılıkların arama izni verdiği 52 işyerinde denetimler yapılmıştır. Yapılan denetimler sonucunda 14 işyerinde suç unsuruna rastlandı ve bu işletmelerle ilgili gerekli yasal işlemler başlatıldı. Yine denetimler sırasında 38 işyerinde herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadı.
Baskınların dışında özellikle 2014 – 2015 Eğitim ve Öğretim yılının başlaması sebebi ile;
• Türkiye genelinde İl ve İlçelerde bulunan Emniyet Müdürlüklerine, Jandarma Komutanlıklarına, Üniversitelere, Belediye Zabıta Müdürlüklerine, Milli Eğitim Müdürlüklerine, Vergi Dairelerine ve Mal Müdürlüklerine birer yazı gönderilerek bu dönemde izinsiz fotokopi, bandrolsüz ve usulsüz bandrol kullanımı, sertifika denetimi hususlarında, adresleri tarafımızdan bildirilen işletmelere denetimler yapılması istendi.
• Yine bu hususta YÖK, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına da gönderilen yazılarla durum hakkında bilgi verilerek, denetimlerin etkin ve caydırıcı olabilmesi için gereken desteğin sağlanması istendi.
• 2014 Yaz (Kültür) Kampanyası kapsamında şu ana kadar Balıkesir ili Edremit (Akçay), Susurluk (Kamil Koç Tesisleri), Marmara (Avşa), Ayvalık (Sarımsaklı), Bandırma ve Burhaniye (Ören) ilçeleri ile Manisa ili Merkez ilçelerinde denetimlerin gerçekleştirildiği bilgisi alındı.
• Birliğimize ulaşan ihbarlar neticesinde ilgili ilin il denetim komisyonlarına izinsiz fotokopi, bandrolsüz ve usulsüz bandrol kullanımı, sertifika denetimi ve adres tespiti yapılan yerlere denetimler yapılması hususunda yazılar gönderildi.
• Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Çankaya Belediye Başkanlığı’na yapılan müracaatla Olgunlar Sokakta bulunan seyyar tezgahların kaldırılması istendi.
• Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’na Olgunlar Sokakta bulunan işyerleri için şikayette bulunuldu ve işyerlerine vergi cezaları kesilmesi sağlandı.
• Yine söz konusu işyerleri için kaçak, sigortasız işçi çalıştırmak suçundan dolayı Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine şikayette bulunuldu, konu ile ilgili takibimiz devam ediyor.
• Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde düzenlenecek bilimsel kongrelerde korsan kitap satışına karşı tedbir almak için bu kongrelerin düzenleneceği otel, üniversite ve kongre merkezlerine uyarı yazıları yazıldı.
İki ay gibi çok kısa sürede oldukça yoğun ve verimli çalışmalarımız sonucu 125.647’si tasniflenmiş, 305’i tasniflenmemiş olmak üzere 125.952 adet korsan kitap ve toplamda 129.057 adet korsan malzemeye el konuldu. Yakalanan malzemelerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda yer almaktadır.
-Fotokopi yoluyla yasadışı çoğaltıma karşı mücadele: 2014 – 2015 1. Dönem Akademik Kampanyamız 15 Eylül 2014 tarihi itibari ile başlamış olup, öncelikli gidilmesi hedeflenen iller Ankara, İzmir, İstanbul, Samsun, Trabzon, Tokat, Mersin, Adana, Antalya, Manisa, Balıkesir, Eskişehir, Kocaeli, Adapazarı, Tekirdağ, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kayseri, Malatya, Erzurum, Denizli, Muğla, Isparta, Afyon, Kütahya, Uşak, Diyarbakır, Bursa ve Çanakkale olarak belirlendi. Ayrıca Temmuz ve Ağustos Aylarında Denizli ili Pamukkale Üniversitesi içerisinde 2, İzmir ili Ege Üniversitesi içerisinde 1 fotokopi firması denetlendi. Baskınlarda 43 fotokopi kitap, 7 bandrolsüz kitap ve 4 hard disk olmak üzere 54 korsan materyale el konuldu.
-Akademik kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele: Ankara ili Altındağ ve Çankaya ilçelerinde gerçekleştirilen 5 baskın neticesinde 118.541 korsan kitap, 1.625 kitap kapağı ve 1.480 forma olmak üzere toplamda 121.646 korsan materyal ele geçirildi.
-Kültür kitaplarının korsanına karşı yürütülen mücadele: Ankara ili (Altındağ ve Yenimahalle), Balıkesir ili Edremit (Akçay), Marmara (Avşa), Ayvalık (Sarımsaklı), ilçelerinde yapılan 43 baskın neticesinde 7.052 korsan kitap ele geçirildi.
-İthal kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele: Ağustos ayı içerisinde Birliğimizin oluşturmuş olduğu Korsan Eylem Planı çerçevesinde Emniyet Müdürlüklerine Yabancı ders kitaplarının yoğun olarak satılmış olduğu bölgeler bildirildi. Özellikle İstanbul’da Akmar, Özdemir Marmara ve Özbek Çarşıları Ankara’da ise Olgunlar Sokak, Kök Çarşısı ve Birlik Pasajı civarlarında denetimler yapıldı. Ayrıca bu bölgelere Vergi yönünden de denetim yapılması hususunda Vergi dairelerine yazılar gönderildi. Yapılan bu çalışmalarla ilgili sonuçlar Birliğimize ulaştıkça sizlerle paylaşacağız.
-Tasnifi yapılamamış kitaplar: Bu baskınların haricinde Ankara’nın Çankaya ilçesinde bir araçta yapılan denetimde 305 korsan kitap ele geçirilmiş, tasnif işlemleri devam etmektedir.
-Dijital alandaki takipler:
01.07.2014 tarihinde www.webcanavari.com adlı siteye ihtarname gönderildi.
01.07.2014 tarihinde https://www.facebook.com/groups/ekitaphane/ adlı siteye ihtarname gönderildi.
01.07.2014 tarihinde http://yadi.sk/d/0RFPIVREPE4Za adlı siteye ihtarname gönderildi.
01.07.2014 tarihinde https://www.facebook.com/groups/ekitapgrubu/?fref=ts adlı siteye ihtarname gönderilmiştir.
01.07.2014 tarihinde https://www.facebook.com/EKitap.Arsivi adlı siteye ihtarname gönderildi.
08.07.2014 tarihinde https://www.facebook.com/groups/dijital.murekkep/ adlı siteye ihtarname gönderildi.