Toplu Lisanslama Semineriyle Uluslararası Bilgi Alışverişi
Yayıncılar Meslek Birliğinin düzenlediği “İlim ve Edebiyat Eserlerinin Toplu Lisanslaması: İçeriğe Kolay ve Sürekli Erişim” başlıklı seminer ve atölye çalışması 11 Nisan 2014 Cuma günü İstanbul’da Cezayir Restoran Toplantı Salonu’nda 35 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Fikri mülkiyet, telif hakları ve lisanslama konusundaki uluslararası kuruluşlarla, ilgili ulusal kurum temsilcilerini buluşturan etkinlikte dünyadaki toplu lisanslama ilkeleri ve uygulamaları tüm ayrıntılarıyla ele alındı. Seminer ülkemizde lisanslama çalışmalarının sağlam temeller üzerine oturtulması ve hızla gelişmesi için gerekli uluslararası bilgi alışverişi ve diyaloğun bir adımı oldu.
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nden (WIPO) Manisekaran Amasi, Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu’ndan (IFRRO) Anita Huss-Ekerhult, Belçika Telif Birliği’nden (REPROBEL) Kurt Van Damme ve İsveç Milli Kütüphanesi’nden Jerker Rydén’in konuşmacı olarak yer aldığı seminere Adalet Bakanlığı, Yargıtay, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Kültür Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Kütüphane, Jandarma Okullar Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı ile meslek birlikleri ve kütüphane derneklerinden temsilciler katıldı.
Toplu lisanslamaya geçilmesinin gerekliliği, dünyadaki oturmuş toplu lisanslama iş modellerinden örnekler, Türkiye, Avrupa Birliği ve küresel ölçeklerde toplu lisanslamanın hukuki boyutları, telif birliklerinde verimlilik ölçütleri ve kütüphanelerde toplu lisanslama pratikleri gündem maddelerini oluşturdu. Konuşmaların ardından yerel temsilcilerin katılımıyla verimli bir tartışma gerçekleştirildi.