Toplu Lisanslamada İlk Adım
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Londra Kitap Fuarı’nda, İngiliz Telif Hakları Lisanslama Ajansı – CLA ile YAYBİR ve EDİSAM arasında toplu lisanslama ve karşılıklı temsil konularında işbirliği yapılmasına yönelik bir niyet mektubu imzalanmıştı.
3 Mayıs 2012 Perşembe günü ise Türkiye Yayıncılar Birliği’nin düzenlediği “5. Yayıncılık Kurultayı” açılışında CLA, EDİSAM ve YAYBİR arasında “Yayım Hakları Lisanslama ve Karşılıklı Temsil Sözleşmesi” imzalanacak.
Toplu Lisanslama Nedir?
Toplu lisanslama, süreli ve süresiz yayınların çoklu kullanıma açıldığı, umuma iletildiği ya da belli oranlarda (dijital – fiziki) kopyalandığı eğitim kurumları başta olmak üzere, kütüphane, ticari işletmeler ve kamu kurumlarına, söz konusu fiillerin gerçekleşebilmesi için hak sahiplerinin, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 41. Maddesi uyarınca toplu hak takibini yerine getiren birlikler ve ajanslar tarafından verilen ve belli bir tarifeye dayanan yetkidir.
Müzik sektöründe etkin bir şekilde işlemekte olan toplu lisanslama yayıncılıkta da, eser ve hak sahiplerinin haklarının korunması, sektörün ve ekonominin zarar gördüğü kayıt dışılığın giderilmesi ve yaratıcı düşünce ve üretimin desteklenmesi anlamına gelecek önemli bir uygulamadır.
CLA – YAYBİR – EDİSAM arasındaki sözleşme ne getirecek?
CLA, EDİSAM ve YAYBİR arasında imzalanacak olan “Yayım Hakları Lisanslama ve Karşılıklı Temsil Sözleşmesi” ile söz konusu meslek birlikleri ve lisanslama ajanslarının temsil ettikleri eserlerin (repertuvarlarının) hak takibinin İngiltere ve Türkiye’de karşılıklı olarak gerçekleşmesi sağlanacak. Hak takibinin önemli bir parçasını oluşturan toplu lisanslama anlaşması yapma hakkı da bu sözleşme ile edinilmiş olacak. Sözleşme fotokopi ve tarama (scanning) yoluyla çoğaltma haklarını içermektedir.