Yaratıcı Sektör Örgütlerinden Avrupa Birliği’ne Mektup
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Daimi Komitesi’nin 27. Oturumu 28 Nisan – 2 Mayıs 2014 tarihleri arasında Cenevre/İsviçre’de, WIPO Genel Merkezinde gerçekleştirilmiştir. Oturumda konuşulan konular arasında, radyo ve televizyon yayın organlarıyla ilgili koruma yöntemleri, kütüphane ve arşivlerdeki istisna ve sınırlamalar ile eğitim, öğretim ve araştırma kurumları ve engelli kullanıcılar için düzenlenen istisna ve sınırlamalar yer almıştır.
Avrupa Birliği, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Avusturya, Almanya, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Kenya, Hindistan, İran, Brezilya, Meksika, Şili, Ekvador, Uruguay, Çin, Japonya, Kore, Avustralya ve Türkiye gibi WIPO’ya üye ülkeler oturumda resmi olarak temsil edilmiş; IFRRO, IFLA, IFPI, EUROCOPYA, EDiMA, EVA CISAC, ICOM, BCC, AIPPI, CRIC, eIFL.net, IAF, ICA, SAA, KEI, ADALPI gibi WIPO tarafından tanınan, farklı ülkelerden telif birlikleri ile kütüphane ve arşiv temsilcisi sivil toplum kuruluşları da oturuma katılmıştır.
Oturumdan sonra, 22 yaratıcı sektör örgütü bir araya gelerek Avrupa Birliği’ne bir mektup yazmışlardır. Avrupa Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu Üyelerine hitaben yazılan açık mektupta, ulusal, bölgesel ve uluslararası alanda telif hakkı sahiplerinin temsilcisi 22 örgüt, WIPO Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Daimi Komitesi’nin, telif haklarında istisna ve sınırlamalarla ilgili çalışmalara devam etmeden önce amacını netleştirmesini istemiş ve AB’nin ve AB’ye üye ülkelerin de bu isteklerine destek vermesini dile getirmişlerdir. Mektup 22 örgüt adına IFRRO tarafından imzalanmıştır. Mektupta, var olan uluslararası telif hakları çerçevesinin temel alınarak ulusal tecrübelerin paylaşılmasından ve teknik işbirliklerinin gerçekleştirilmesinden yana bir yaklaşımın tercih edildiği ve bu tür bir yaklaşımın aynı zamanda uygun ve dengeli telif hakkı istisna ve sınırlamaları sağlayacağı belirtilmektedir.
Mektubu imzalayan 22 örgüt:
Avustralya Telif Hakları Kurulu (ACC), CISAC (Uluslararası Besteci ve Söz Yazarları Meslek Birlikleri Konfederasyonu), Avrupa Dergi Medya Birliği (EMMA), Avrupa Gazete Yayıncıları Birliği (ENPA), Avrupa Yayıncılar Kurulu (EPC) , Avrupalı Görsel Sanatçılar (EVA), Avrupa Yazarlar Kurulu (EWC), FIA (Uluslararası Oyuncular Federasyonu), Avrupa Yayıncılar Federasyonu (FEP), GESAC (Besteci ve Söz Yazarları Meslek Birlikleri Avrupa Grubu), ICMP (Uluslararası Müzik Yayımcıları Konfederasyonu), IFRRO (Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu), dünya müzik yapım endüstrisini temsilen IFPI, IMPALA (Bağımsız Müzik Şirketleri Birliği), Uluslararası Film Yapımcıları Birlikleri Federasyonu (FIAPF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Uluslararası Müzisyenler Federasyonu (FIM), Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), Uluslararası Video Federasyonu (IVF), Sinema Filmleri Birliği (MPA), Uluslararası Bilimsel, Teknik ve Medikal Yayıncılar Birliği (STM), UNI Global Birlik – Medya, Eğlence ve Sanat (UNI MEI).
Mektubun içeriği (orijinalini buradan görebilirsiniz):
“Açık Mektup Brüksel, 7 Mayıs 2014
Sayın José Barroso, Avrupa Komisyonu Başkanı,
Sayın Michel Barnier, İç Pazar ve Hizmetler Komiseri,
Yunan Başkanlığı ve Avrupa Birliği Konseyi Üyeleri,
Avrupa Parlamentosu Üyeleri,
Aşağıda imzası bulunan uluslararası ve Avrupalı yaratıcı sektör örgütleri, WIPO Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Daimi Komitesi’nin, telif haklarında istisna ve sınırlamalarla ilgili çalışmalara devam etmeden önce amacını netleştirmesini istemekte ve Avrupa Birliği’ni ve AB’ye üye ülkeleri bu konuda kendilerine destek vermeye davet etmektedir.
Geçtiğimiz hafta WIPO Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Daimi Komitesi’nin 27. Oturumunda oldukça açık bir şekilde görülmüştür ki, WIPO üye ülkeleri arasında birbirinden farklı çok çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bu komitenin ilerideki yöneliminin, kütüphane ve arşiv istisna ve sınırlamaları üzerine çalışılmakta olan 11 konu başlığı ile eğitim, öğretim ve araştırma kurumları ve engelli kullanıcılara getirilen istisna ve sınırlamalar üzerine çalışılan 24 konu başlığıyla ilgili olarak uluslararası telif hakları çerçevesinde geniş etkileri olabilir. Bu konu başlıklarının birçoğu (bir grup WIPO üyesi ülke bu konuların çoğunu uluslararası bağlayıcılığı olan bir belge ile çözmek istemektedir) ve bazı WIPO üyesi ülkelerin, uluslararası seviyede zorunlu istisnalarda sınır ötesi uygulama istemeleri, Avrupa Birliği Müktesebatının (acquis communautaire) çok ötesine geçmekte ve Avrupa yaratıcı endüstrilerine ve Avrupa’nın genel menfaatlerine ciddi zarar verme riski taşımaktadır.
WIPO üyesi ülkelerin olası bir uluslararası belge hakkında daha fazla tartışmaya devam etmeden önce prensipler ve amaçlarda mutabık kalmaları gerektiği konusunda AB, diğer Grup B ülkeleri ve Orta Avrupa ve Baltık Ülkeleri ile hemfikiriz.
Var olan uluslararası telif hakları çerçevesinin temel alınarak ulusal tecrübelerin paylaşılmasından ve teknik işbirliklerinin gerçekleştirilmesinden yana bir yaklaşım – ki uygun ve dengeli telif hakkı istisna ve sınırlamalarının sağlanmasına imkan verecektir – var olan uluslararası telif hakları çerçevesinde gerekli olan denge ve esnekliği sürdürmede mantıklı, gerçekçi ve kaçınılmaz bir yaklaşımdır.
WIPO’nun amacı tecrübelerin karşılıklı paylaşımını ve teknik işbirliği ve desteği kolaylaştıran, münhasır haklar ve bunların istisnaları arasında gerekli dengeyi sürdüren bir çerçeve oluşturmak olmalıdır.
Bizim kesin pozisyonumuz, WIPO’nun dengeli ve etkili bir uluslararası telif hakları çerçevesi için çalışması gerektiği yönündedir. AB’nin ve AB’ye üye ülkelerin bu konuda adil ve net bir yaklaşımı olacağına inanıyor ve hem Avrupa’daki hem de uluslararası yaratıcı sektörler için kritik öneme sahip bu konuda destek vermeye her zaman hazır olduğumuzu belirtiyoruz.
Saygılarımla,
Olav Stokkmo
IFRRO Yöneticisi, aşağıdaki kurumlar adına
Avustralya Telif Hakları Kurulu (ACC)
CISAC (Uluslararası Besteci ve Söz Yazarları Meslek Birlikleri Konfederasyonu)
Avrupa Dergi Medya Birliği (EMMA)
Avrupa Gazete Yayıncıları Birliği (ENPA)
Avrupa Yayıncılar Kurulu (EPC)
Avrupalı Görsel Sanatçılar (EVA)
Avrupa Yazarlar Kurulu (EWC)
FIA (Uluslararası Oyuncular Federasyonu)
Avrupa Yayıncılar Federasyonu (FEP)
GESAC (Besteci ve Söz Yazarları Meslek Birlikleri Avrupa Grubu)
ICMP (Uluslararası Müzik Yayımcıları Konfederasyonu)
IFRRO (Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu)
Dünya müzik yapım endüstrisini temsilen IFPI
IMPALA (Bağımsız Müzik Şirketleri Birliği)
Uluslararası Film Yapımcıları Birlikleri Federasyonu (FIAPF)
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ)
Uluslararası Müzisyenler Federasyonu (FIM)
Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA)
Uluslararası Video Federasyonu (IVF)
Sinema Filmleri Birliği (MPA)
Uluslararası Bilimsel, Teknik ve Medikal Yayıncılar Birliği (STM)
UNI Global Birlik – Medya, Eğlence ve Sanat (UNI MEI)”