YAYBİR 2015-2016 Korsanla Mücadele Raporu
Meslek Birliğimiz telif hakları ihlallerine karşı 2015 – 2016 döneminde de il ve ilçe Emniyet Müdürlükleri, il Denetim Komisyonları, Jandarma Komutanlıkları, Cumhuriyet Savcılıkları, belediyeler, kaymakamlıklar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları ve vergi daireleri ile koordineli olarak mücadelesini sürdürdü.
Dönem içerisinde oluşturulan eylem planı kapsamında Türkiye genelinde tüm il ve ilçe Emniyet Müdürlükleri, vergi daireleri, sosyal güvenlik kurumları, belediyeler, üniversiteler, Jandarma Komutanlıklarına denetimlerde gereken desteğin sağlanması yönünde uyarı ve bilgilendirme amaçlı yazılar gönderdik.
Yine Türkiye genelinde önceki dönemlerde denetim gerçekleştirdiğimiz 900’e yakın kırtasiye ve fotokopi işletmesine yazı gönderdik. Gönderdiğimiz yazıda bundan sonra sadece güvenlik güçlerinin denetimleri ile sınırlı kalınmayacağını suç unsuruna rastlanılan tüm işletmelerle ilgili bağlı oldukları vergi daireleri ve sosyal güvenlik kurumlarına da şikâyetlerde bulunacağımızı bildirdik. Bunun üzerine şikâyet dilekçelerimizi göndererek bu işletmelerin kayıt dışılık yönünden denetlenmesi taleplerimizi ilettik. Bu taleplerimiz sonucunda pek çok vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumu tarafından bu işletmelere yönelik denetimler yapıldı. Denetimler sonrası birliğimize gönderdikleri yazılarla işbirliğinden duydukları memnuniyeti belirterek bundan sonrası için de denetimlerine devam edeceklerini belirtmişlerdir.
Birliğimize ulaşan ihbarlar neticesinde ilgili ilin valilik ve il Denetim Komisyonlarına izinsiz fotokopi, bandrolsüz ve usulsüz bandrol kullanımı ve sertifika denetimi yapılması için gerekli başvurular yapıldı ve denetimlerin yapılması sağlandı.
Dijital korsanla mücadele kapsamında internet sitemiz üzerinden çalışan “Uyar – Kaldır” linkinin yanı sıra birliğimize ulaşan ihbarlar dikkate alınarak bu sitelere ihtarnameler gönderildi ve korsan kitapların sitelerden kaldırılması sağlandı.
Üyelerimizin hak sahibi oldukları eserler üzerindeki telif haklarının korunması ve hak ihlallerinin önlenmesi kapsamında il Denetim Komisyonları vasıtasıyla araştırma, izleme ve tespit faaliyetlerinde kullanılmak üzere iki (2) adet binek araç Meslek Birliğimiz tarafından kiralanarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü emrine tahsis edildi.
Telif hakları ihlallerinin önlenmesinde uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla çeşitli seminerler ve toplantılar düzenlendi.
Tüm bu çalışmalar neticesinde 2015 – 2016 döneminde kültür, akademik, ithal, fotokopi ve dijital başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz 559 baskında ele geçen 3.031.383 materyalin dökümü aşağıdaki gibi oluştu.
İzinsiz fotokopi ile mücadele: 07 Ocak 2015 – 20 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul, Bolu, Eskişehir, Tokat, Trabzon, Mersin, Sakarya, Kırıkkale, Denizli, Nevşehir, Edirne, Tekirdağ, Van, Isparta, Kırklareli, Konya, Ankara, Düzce, Aydın, Çanakkale, Adana, Elazığ, Balıkesir, Gaziantep, Afyon, Sivas, Çorum, Adıyaman, Burdur ve Siirt olmak üzere 30 ayrı ilde birlik avukatları ve il Denetim Komisyonları tarafından organize edilen 204 baskın gerçekleştirildi. Bu baskınlar sonucunda 2.069 fotokopi kitap, 951 bandrolsüz kitap, 440 kitap kapağı, 93 forma, 2 matbaa makinesi, 3 pdf kitap, 37 flash bellek, 2 fotokopi makinesi, 9 CD, 21 hard disk ve 1 bilgisayar olmak üzere toplam 3.628 materyal ele geçirildi.
En fazla fotokopi korsanı yakalanan kitap yayınevi sıralaması ise, FEM Yayınları – LGS – YGS – LYS Sınavlarına Hazırlık Fizik Soru Bankası, Pegem Akademi – Öğretim İlke ve Yöntemleri, Palme Yayıncılık – LGS – YGS – LYS Sınavlarına Hazırlık Matematik Soru Bankası, Bilfen Yayınları – YGS Denemeleri Set – 2 Test Soru Bankası, Gür Yayınları – Öğreten Fizik Fasikülleri Optik – 1 Deneme Soruları, Güvender Yayınları – Türkçe Testi Soru Bankası, Karekök Yayınları – Deneme – 1 Türkçe Testi ve Pearson – My English Lab Cutting Edge şeklinde oluştu.
Akademik kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele: 2015 – 2016 döneminde gerçekleştirilen baskınların 3 tanesinde yerli akademik korsan kitaba rastlandı. Ankara, İstanbul ve Nevşehir illerinde gerçekleşen baskınlarda 3.354 korsan kitap yakalandı.
Kurgu/kurgu dışı kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele: İstanbul, Ankara, Antalya ve Kocaeli olmak üzere 4 ayrı ilde 185 baskın gerçekleştirildi. Bu baskınlar sonucunda 430.097 kitap, 201.860 kitap kapağı, 450.000 kitap sayfası, 1.198.830 forma, 5.645 kalıp, 268 aydınger, 5.519 bandrol ve 61 makine olmak üzere toplam 2.292.280 materyal ele geçirildi.
En fazla korsanı yakalanan kitap yayınevi sıralaması Pegasus Yayınları – James Dashner – Labirent Ölüm Emri, Doğan Yayıncılık – Ahmet Sever – Abdullah Gül ile 12 Yıl, Destek Yayınları – Uğur Koşar – Allaha Koşun, Yapı Kredi Yayınları – Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna, Arkadya Yayınları – Sarah Jio – Mart Menekşeleri, Can Yayınları – Gabriel Garcia Marquez – Yüzyıllık Yalnızlık, Everest Yayınları – Khaled Hosseini – Uçurtma Avcısı, Epsilon Yayınları – Jeff Kinney – Saftirik Greg’in Günlüğü, Pan Yayıncılık – Jostein Gaarder – Sofie’nin Dünyası ve İletişim Yayınları – Oğuz Atay – Tutunamayanlar şeklinde oluştu.
İthal kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele: Özellikle İstanbul ’da Akmar, Özdemir Marmara ve Özbek pasajları, Ankara’da Olgunlar ve Karanfil Sokak, Kök Çarşısı ve İzmir’de Sevgi Yolu olarak bilinen bölgede sıkı denetimler gerçekleştirdi. İstanbul, Ankara, İzmir, Afyonkarahisar ve Malatya olmak üzere 5 ilde gerçekleştirilen 72 baskın sonucunda 276.617 kitap, 14.170 kitap kapağı, 233.350 forma, 358 kalıp, 409 aydınger, 1.200 CD ve 7 matbaa makinesi olmak üzere Toplam 526.111 materyal ele geçirildi.
2015 – 2016 döneminde gerçekleştirilen ithal baskınları sonucunda en fazla korsanı yakalanan kitap sıralaması Oxford (New Headway), Pearson (Basic English Grammer), Express Publishing (Grammerway 4), Cambridge (Face 2 Face), Macmillan (IELTS Introduction), MM Publishing (Treasure Island), Klett, National Geographics (Active Skills For Reading), Hueber (Tangram Aktuel) şeklinde oluştu.
Tasnifi yapılamamış kitaplar: Bu baskınların haricinde İstanbul, Ankara, İzmir, Van ve Malatya’da 95 baskın daha gerçekleştirilmiş, ele geçirilen 143.985 kitap, 2.000 kitap kapağı, 60.000 forma, 5 kalıp 13 CD ve 7 makine olmak üzere toplam 206.010 materyal için tasnif işlemleri devam etmektedir.
Dijital alandaki takipler
2015 – 2016 döneminde Uyar – Kaldır Sistemi dışında Birliğimiz tarafından hakkında işlem yapılan web siteleri aşağıdaki tablodaki gibi oluştu.