YAYBİR 2015 Ocak – Haziran Dönemi Korsanla Mücadele Raporu
2015 yılı Ocak ve Haziran ayları arasında da Meslek Birliğimiz korsancılara karşı, İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri, İl Denetim Komisyonları, İl ve İlçe Jandarma Komutanlıkları, Cumhuriyet Savcılıkları, Belediyeler, Kaymakamlıklar, Üniversiteler, Milli Eğitim Müdürlükleri ve Vergi Daireleri ile koordineli olarak mücadelesini sürdürdü.
Fikri emek hırsızlarına karşı yürütülen bu mücadeleyi sürekli kılmak ve caydırıcılığı artırmak amacıyla yıl içerisinde oluşturulan korsanla mücadele eylem planı kapsamında Türkiye genelinde daha önceden denetim gerçekleştirmiş olduğumuz 900 kırtasiye ve fotokopi işletmesine yazı gönderildi. Yazıda bundan sonra sadece güvenlik güçlerinin denetimleri ile sınırlı kalınmayacağı suç işleyen tüm işletmelerle ilgili bağlı oldukları vergi daireleri ve sosyal güvenlik kurumlarına da şikâyetlerde bulunacağı belirtildi.
Yine bu hususta Telif Hakları Genel Müdürlüğü, İl Ticaret Odaları, İl Vergi Dairesi Başkanlıkları, İl Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Emniyet Müdürlükleri ve İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’ne gönderilen yazılarla bilgi verilerek, denetimlerde gereken desteğin sağlanması istendi.
İl ve ilçe Vergi Daireleri ve Mal Müdürlüklerine göndermiş olduğumuz fişsiz ve faturasız kitap satışı yapan işletmeler hakkındaki denetim yazılarının ilgili kurumlara ulaştığı ve şu ana kadar Vergi Daireleri ve Mal Müdürlüklerinin 37 farklı ilde (Sinop, Van, Diyarbakır, Antalya, Uşak, Tokat, Sakarya, Bolu, Isparta, Samsun, Çorum, Giresun, Bartın, Şanlıurfa, Afyonkarahisar, Edirne, Trabzon, Bingöl, Tekirdağ, Balıkesir, Eskişehir, Adıyaman, Yalova, Zonguldak, Ankara, Gaziantep, Adana, Manisa, Sivas, Hatay, Kırklareli, İzmir, Malatya, Nevşehir, Bursa, Batman ve Mersin) denetimler gerçekleştiği ve ilgili ceza hükümlerinin uygulandığı tespit edildi.
Birliğimize ulaşan ihbarlar neticesinde ilgili ilin Valilik ve il Denetim Komisyonlarına izinsiz fotokopi, bandrolsüz ve usulsüz bandrol kullanımı, sertifika denetimi ve adres tespiti yapılan yerlere denetimler yapılması hususunda gerekli başvurular yapıldı.
Telif hakları ihlallerinin önlenmesinde uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi için İstanbul ve Ankara’da Güvenlik Şube personelinin katıldığı toplantılar düzenlendi.
Tüm bu çalışmalar neticesinde 2015 Ocak – Haziran döneminde kültür, akademik, ithal, fotokopi ve dijital başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz 135 baskında ele geçen 1.082.248 materyal dökümü aşağıdaki gibi oluştu.
-İzinsiz fotokopi ile mücadele: 2014 – 2015 Eğitim ve Öğretim yılı ikinci dönem fotokopi yolu ile usulsüz çoğaltım kampanyası baskınları 25 Şubat – 30 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşti. Kampanya kapsamında İstanbul, Bolu, Eskişehir, Tokat, Trabzon, Mersin, Sakarya, Kırıkkale, Denizli, Nevşehir, Edirne, Tekirdağ, Van, Isparta, Kırklareli ve Konya olmak üzere 16 ilde 53 baskın gerçekleştirilirken 173 fotokopi kitap, 127 bandrolsüz kitap, 3 pdf kitap, 14 flash bellek, 2 Cd, 17 Hard Disk ve 1 bilgisayar olmak üzere toplam 337 materyal ele geçirildi.
-Akademik kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele: Nevşehir ilinde gerçekleştirilen 1 kitabevi baskını neticesinde toplam 152 kitap ele geçirildi.
-Kurgu/kurgu dışı kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele: İstanbul ve Ankara illerinde gerçekleştirilen 31 baskında 142.646 kitap, 59.730 kitap kapağı, 325.300 forma, 100 kalıp, 100 aydınger, 319 bandrol ve 12 matbaa makinesi olmak üzere toplam 528.207 materyal ele geçirildi.
2015 yılında gerçekleştirilen kültür baskınları sonucunda tasnifi tamamlanmış kitaplar baz alındığında en fazla korsanı yakalanan kitap sıralaması Postacı Yayınları – Ahmet Şık – Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda, Can Yayınları – Can Dündar – Abim Deniz, Yapı Kredi Yayınları – Sabahattin Ali – Kuyucaklı Yusuf, Doğan Yayıncılık – Şebnem Burcuoğlu – Kocan Kadar Konuş, Tudem Yayıncılık – Toprak Işık – Çiftçi Karıncalar Köleci Karıncalara Karşı, Günışığı Yayınları – Necati Güngör – Anneme Bir Ev Alacağım, Altın Kitaplar – Gülten Dayıoğlu – Mo’nun Gizemi, Kırmızı Kedi Yayınları – Yılmaz Özdil – Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda şeklinde oluştu.
-İthal kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele: İstanbul, Ankara ve Malatya illerinde gerçekleştirilen 8 baskında 167.202 kitap, 14.170 kitap kapağı, 233.350 forma, 358 kalıp, 409 aydınger, 1.200 CD ve 7 makine olmak üzere toplam 416.696 materyal ele geçirildi.
2015 yılında gerçekleştirilen ithal baskınları sonucunda tasnifi tamamlanmış kitaplar baz alındığında en fazla korsanı yakalanan kitap sıralaması Oxford (New Headway), Pearson (Doctor Faustus), Black Cat (Mystery İn San Francisco), Puffin Books (Diary Of A Wimpy Kid), Cambridge (Connetc Books), Macmillan (IELTS Introduction) şeklinde oluştu.
-Tasnifi yapılamamış kitaplar: Bu baskınların haricinde İstanbul, Ankara ve Malatya illerinde 42 baskın daha gerçekleştirilmiş, ele geçirilen 74.844 kitap, 2.000 kitap kapağı, 60.000 forma, 5 kalıp ve 7 makine olmak üzere toplam 136.856 materyal için tasnif işlemleri devam etmektedir.
-Dijital alandaki takipler: 2015 yılında hakkında işlem yapılan web siteleri aşağıdaki tablodaki gibi oluştu.