YAYBİR 2018 Yılı Korsanla Mücadele Raporu
YAYBİR telif hakları ihlallerine karşı 2018 yılında da güvenlik güçleriyle işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmalarını sürdürdü.
Yıl içerisinde oluşturulan eylem planı kapsamında Türkiye genelinde tüm il ve ilçe Emniyet Müdürlükleri, Vergi Daireleri, Belediyeler, Üniversiteler, Sosyal Güvenlik Kurumları, Jandarma Komutanlıklarına denetimlerde gereken desteğin sağlanması yönünde uyarı ve bilgilendirme amaçlı yazılar gönderildi.
Birliğimize ulaşan ihbarlar neticesinde ilgili ilin Valilik ve İl Denetim Komisyonlarına izinsiz fotokopi, bandrolsüz kitap ve usulsüz bandrol kullanımı ve sertifika denetimi yapılması için gerekli başvurular yapıldı, ilgili denetimlerin yapılması sağlandı.
Dijital korsanla mücadele kapsamında internet sitemiz üzerinden üyelerimizin kullanımına sunulan “Uyar – Kaldır” bağlantısının yanı sıra Birliğimize ulaşan ihbarlar titizlikle incelendi. Site yöneticilerine gönderilen ihtarnameler ile sitelerden korsan içeriklerin kaldırılması sağlandı.
Üyelerimizin hak sahibi oldukları eserler üzerindeki telif haklarının korunması ve hak ihlallerinin önlenmesi kapsamında İl Denetim Komisyonları vasıtasıyla araştırma, izleme ve tespit faaliyetlerinde kullanılmak üzere iki (2) adet binek araç Meslek Birliğimiz tarafından kiralanarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü emrine tahsis edildi.
Tüm bu çalışmalar sonucunda 2018 yılında kültür, akademik, ithal ve fotokopi başlıkları altında gerçekleştirdiğimiz 231 baskında ele geçen 1.007.712 adet korsan materyalin dökümü aşağıdaki gibi olmuştur.
-İzinsiz fotokopi ile mücadele:
2018 Fotokopi Kampanyası Şubat – Aralık ayları arasında gerçekleştirildi. Ankara, İstanbul, Kocaeli, Batman, Kırşehir, Sakarya, Çorum, Samsun, Konya, Trabzon ve Mersin olmak üzere toplam 11 ayrı ilde Birliğimiz avukatları ve İl Denetim Komisyonları tarafından organize edilen 57 baskın gerçekleştirildi. Bu baskınlarda; 3.254 fotokopi kitap, 50 adet bandrolsüz kitap, 35 kitap kapağı, 1008 adet sayfa halinde fotokopi, 4 fotokopi makinesi, 2 bilgisayar, 5 flash bellek, 17 PDF kitap, 7 hard disk, 1 adet kesme makinesi, 1 adet kapak takma makinesi ve 2 adet spiral makinesi olmak üzere toplam 4.387 korsan materyal ele geçirildi.
Bu baskınlar sonucunda en fazla korsanı yakalanan kitap ve yayınevi sıralaması; Palme (Biyoloji Soru Bankası), Callan Method (Callan For Kids Stage 2-3-4), Cambridge (Touchstone), Pearson (My Grammar Lab.), Kaynak (Çağdaş Türkiye’nin Oluşumu ve Demokrasi), Maya Akademi (Öğretim İlke ve Teknikleri) şeklinde oldu.
-Akademik kitapların (fotokopi dışı) korsanına karşı yürütülen mücadele:
2018 yılı içerisinde İstanbul ve Ankara’da daha çok depo, matbaa ve yayınevlerine gerçekleştirilen toplam 10 baskında 22.008 kitaba el konulmuştur.
Bu baskınlarda ise en fazla korsanı yakalanan kitap ve yayınevi sıralaması şu şekilde olmuştur: Sabotto (İnsan Anatomisi Atlası İç Organlar), ÖABT (KPSS Eğitim Bilimleri 20 Çözümlü Soru Bankası), Filozof Yayıncılık (2016 KPSS Konu Anlatımlı Soru Bankası), Tek Önder (LYS 3 Edebiyat Coğrafya Beş Deneme).
-Kurgu/kurgu dışı kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele:
İstanbul, Ankara, Balıkesir, İzmir, Muğla, Mardin, Aydın, Antalya, Van olmak üzere 9 ayrı ilde 92 baskın gerçekleştirildi. Bu baskınlarda 103.483 kitap, 58.850 kitap kapağı, 211.000 forma, 65 kalıp olmak üzere toplam 373.398 korsan materyal ele geçirildi.
2018 yılında gerçekleştirilen kültür baskınları sonucunda en fazla korsanı yakalanan kitap ve yayınevi sıralaması; Esma Yayınları – Pratik Arapça, Doğan Yayıncılık – Gölgeler – Zülfü Livaneli, Everest Yayınları – Kördüğüm – Ayşe Kulin, Altın Yayınları – İhanet Noktası – Dan Brown, Can Yayınları – Charlie’nin Çikolata Fabrikası – Roald Dahl şeklinde oldu.
-İthal kitapların korsanına karşı yürütülen mücadele:
İstanbul’da Akmar ve Özdemir Marmara çarşıları, Ankara’da Olgunlar Sokak, Karanfil Sokak, Kök ve Birlik Pasajlarına yapılan operasyonlar dışında İzmir’de Ege Üniversitesi Kampüsü civarında park halindeki araçların içinde satış yapan tezgahlara denetimler gerçekleştirildi. İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere 3 ilde gerçekleştirilen 27 baskında toplam 93.286 kitaba el konuldu.
2018 yılında gerçekleştirilen ithal baskınları sonucunda en fazla korsanı yakalanan kitap ve yabancı yayınevi sıralaması; Cambridge (Face 2 Face Intermediate Workbook), Oxford (Directions Türkiye A1 Student’s Book), Pearson Education (Speakout Upper Intermediate Student’s Book), Macmillan (Global Elementary Coursebook), National Geographics Learning (Life Intermediate Workbook), Express Publishing (Prime Time Workbook) şeklinde oldu.
-Tasnif aşamasındaki kitaplar:
Yukarıda saydığımız baskınların haricinde İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilen 45 baskında ele geçirilen 449.501 kitap, 38.520 kitap kapağı, 26.500 forma ve 112 CD olmak üzere 514.633 adet materyal için tasnif işlemleri devam etmektedir.
-Dijital alandaki takipler:
Uyar – Kaldır sistemi dışında izinsiz e-kitap yayınlayan internet sitelerinin tespiti ve ihtarname gönderilmesi işlemlerine devam edildi. 2018 yılı içerisinde gerek üyelerimizden gelen ihbarlar gerekse Birliğimizin yaptığı araştırmalar sonucunda çok sayıda kitabın korsan olarak erişime sunulduğu tespit edilmiş ve kaldırılması için ihtarname gönderilmiştir. Hakkında işlem yapılan siteler ve kitapların listesi aşağıdaki gibidir.