Yaybir 2021 Yılı Korsanla Mücadele Raporu
YAYBİR olarak, 2021’de de telif hakları ihlallerine karşı yoğun bir mücadele sürdürdük.
Yıl boyunca emniyet birimleri ile koordinasyon içerisinde gerçekleştirdiğimiz, 87 baskında toplam 537.463 adet korsan materyal ele geçirildi. 2021 yılı Aralık ayı sonu itibariyle 676 ceza davası devam ederken, 99 dava para cezasıyla sonuçlandı.
Türkiye genelinde tüm il ve ilçe Emniyet Müdürlükleri, Milli Eğitim Müdürlükleri, Vergi Daireleri, Belediyeler, YÖK, Üniversiteler, Sosyal Güvenlik Kurumları, Jandarma Komutanlıklarına denetimlerde gereken desteğin sağlanması yönünde uyarı ve bilgilendirme amaçlı yazılar gönderildi.
Birliğimize ulaşan ihbarlar neticesinde ilgili ilin Valilik ve İl Denetim Komisyonlarına izinsiz fotokopi, bandrolsüz kitap ve usulsüz bandrol kullanımı ve sertifika denetimi yapılması için gerekli başvurular yapılarak ilgili denetimlerin yapılması sağlandı.
DİGİTAL KORSAN ARTIYOR
Dijital korsanla mücadele kapsamında internet sitemiz üzerinden üyelerimizin kullanımına sunulan “Uyar – Kaldır” bağlantısının yanı sıra Birliğimize ulaşan ihbarlar titizlikle incelendi.
Site yöneticilerine gönderilen ihtarnameler ile sitelerden korsan içeriklerin kaldırılması sağlandı. Meslek Birliğimiz tarafından sosyal medya uygulaması Instagram üzerinden korsan kitap satışı yapan, facebook üzerinden pdf kitap linki paylaşan gruplara ve kişilere ihtarlar yollanarak paylaşımların durdurulması talep edildi. Bunların yanı sıra pek çok Facebook pdf paylaşım grubu ve instagram üzerinden fotokopi kitap satışı yapan adresler ve Telegram
pdf paylaşım gruplarının kapatılması sağlandı. Covid-19 salgınının 2021 yılında da devam etmesiyle birlikte alışveriş alışkanlıklarında meydana gelen değişim ve online alışverişe olan yönelim beraberinde başka sorunları da getirdi.
Türkiye’nin önemli online satış sitelerinde korsan kitap satışlarının yapıldığına dair meslek birliğimize ulaşan bildirimler anında değerlendirilerek gerekli iş birlikleri yapılarak çok sayıda korsan kitap satıcısının faaliyeti durduruldu. Platformalar üzerinden faaliyet yürüten mağazaların kapatılması sağlandı.
- İZİNSİZ FOTOKOPİ İLE MÜCADELE
2021 Fotokopi Kampanyası Şubat – Aralık ayları arasında gerçekleştirildi. Ankara, İzmir, Adana ve Malatya olmak üzere toplam 4 ilde Birliğimiz avukatları ve İl Denetim Komisyonları tarafından organize edilen 41 baskın gerçekleştirildi. Bu baskınlarda; 511 kitap, 260 kitap kapağı, 808 fotokopi kitap, 24.846 adet sayfa halinde fotokopi, 117.187 pdf kitap, 2 flash bellek, 91 hard disk olmak üzere toplam 143.705 korsan materyale el kondu.
- AKADEMİK KİTAPLARIN KORSANINA KARŞI YÜRÜTÜLEN MÜCADELE
2021 yılı içerisinde İstanbul Özdemir Marmara Çarşısı’nda bulunan 2 iş yerine yapılan baskında 855 adet korsan akademik yayına el konuldu.
- KURGU/KURGU DIŞI KİTAPLARIN KORSANI İLE MÜCADELE
İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Aydın ve Kayseri olmak üzere 6 ayrı ilde 22 baskın gerçekleştirildi.
Bu baskınlarda 75.009 kitap, 6.915 kitap kapağı, 89.600 forma, 4.600 kalıp ve 31matbaa makinası olmak üzere toplam 176.155 korsan materyal ele geçirildi.
- İTHAL KİTAPLARIN KORSANINA KARŞI YÜRÜTÜLEN MÜCADELE
İstanbul’da Akmar, Özdemir Marmara ve Bölükbaşı çarşılarına Ankara’da Olgunlar çarşısına ve çeşitli depolara düzenlenen toplam 14 baskında 119.887 ithal kitap ve 40.000 kitap kapağı, 4.512 cd ve 1.250 sahte bandrol olmak üzere 165.649 korsan materyale el konuldu.
- TASNİF AŞAMASINDAKİ KİTAPLAR
Yukarıda saydığımız baskınların haricinde İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilen 8 baskında 11.089 korsan kitap, 4.000 kitap kapağı, 36.000 kitap forması, 10 adet matbaa makinesi olmak üzere 51.099 adet korsan materyale el konuldu. Yakalanan kitaplar için tasnif işlemleri devam etmektedir.
- DİGİTAL ALANDAKİ TAKİPLER
2021 dijital alanda gerçekleşen korsanla da mücadele yılı oldu. İzinsiz e-kitap yayınlayan internet sitelerinin tespiti ve ihtarname gönderilmesi işlemlerine devam edildi.
Gerek üyelerimizden gelen ihbarlar gerekse Birliğimizin yaptığı araştırmalar sonucunda başta Youtube olmak üzere Dolap, Yandex, Telegram, Akademia gibi dijital uygulamalar ve Trendyol, N11, Hepsi Burada, Gitti Gidiyor gibi Türkiye’nin önde gelen e-satış sitelerininin de aralarında bulunduğu 29 ayrı platformda 1071 korsan kitap ve yayının kapatılması sağlandı. Uyar-kaldır ihtarlarına uymayan sitelerin savcılık kanalıyla erişimi engellendi.
- 676 CEZA DAVASI DEVAM EDİYOR
2021 yılı Aralık ayı sonu itibariyle halen 67 6 ceza davası devam ediyor.
27 davada hükmün açıklaması geri bırakılırken, 1 davada uzlaşma yoluna gidildi.
99 dava para cezasıyla sonuçlanırken sanıklara toplam toplam 453 bin 650 TL ceza kesildi. 42 davada 1 yıl ve üzeri, 29 davada ise 1 yıla kadar hapis cezası verildi.
Aralık ayı sonu itibariyle sonuçlanan toplam dava sayısı ise 2 bin 18’e ulaştı.
- GÜVENLİK GÜÇLERİ İLE İŞBİRLİĞİ
Üyelerimizin hak sahibi oldukları eserler üzerindeki telif haklarının korunması
ve hak ihlallerinin önlenmesi kapsamında İl Denetim Komisyonları vasıtasıyla araştırma, izleme ve tespit faaliyetlerinde kullanılmak üzere iki adet binek araç
Meslek Birliğimiz tarafından kiralanarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü emrine tahsis edildi.
Korsanla mücadele çalışmalarını iş birliği içinde yürütmek ve daha etkin mücadele vermek için Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube
Müdürlüğü Fikri Mülkiyet Büro Amirliği ekibi ve akademik yayıcılarımızla 18 Kasım 2021 tarihinde bir araya gelerek fikir alışverişi yaptığımız bir yemek
gerçekleştirdik.
E-SATIŞ ve DİJİTAL YAYINCILIKTA TELİF HAKLARI PANELİ
Birliğimizin Eğitim YAYBİR ile birlikte çevrimiçi olarak düzenlediği “E-Satış ve Dijital Yayıncılıkta Telif Hakları Paneli” 3 ve 10 Mart 2021 tarihlerinde iki oturum olarak gerçekleşti.
3 Mart 2021’de başlayan panelin açılış konuşmalarını Telif Hakları Genel Müdürü Dr.Ziya Taşkent, Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Aksoy, Eğitim YAYBİR’in o dönemki Yönetim Kurulu Başkanı Celal Musaoğlu ve Birliğimizin
de üyesi olduğu Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu – IFRRO adına Pierre Olivier Lesburgueres yaptı.
Avukatımız İmge Kozan’ın yanı sıra Trendyol, Gitti Gidiyor, N11 gibi önde gelen elektronik satış platformu temsilcilerinin katıldığı panelin ilk oturumunda, elektronik satış platformlarındaki korsan kitap satışı ve olası önlemler tartışıldı.
10 Mart 2021’de “Dijital Yayıncılık: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlığı ile gerçekleşen panelin ikinci oturumunda Birliğimiz üyeleri Palme Yayıncılık ve Teknolist adına İlhan Budak ve Oytun Çetin de konuşmacılar arasında yer aldı.