YAYBİR ‘’Dijital Korsanla Mücadele Yönetim Sistemi’’ Hayata Geçti!
Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, fikir ve sanat eserlerinin internet üzerinden izinsiz olarak paylaşımı her geçen gün artmaktadır. Artan dijital korsan faaliyetleri sebebiyle meydana gelen kültürel ve ekonomik kaybın boyutları giderek büyümektedir.
Meslek Birliğimiz uzun yıllardır korsan kitaba karşı mücadelesini sürdürmektedir. Teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte dijital korsanla mücadelede kullanılan klasik yöntemler zaman içende verimini yitirmeye başlamıştır. Klasik yöntemler içerisinde en yaygın olarak kullanılanı, çoğunlukla gelen ihbarların değerlendirildiği ve Uyar-Kaldır sürecinin tamamen manuel bir şekilde yürütüldüğü, insan emeğine dayalı süreç teknoloji karşısında yavaş kalmaktadır.
İçerisinde bulunduğumuz durumda, dijital korsanla etkin bir mücadele sürdürebilmek adına teknolojinin olanaklarının kullanıldığı, yenilikçi ve sürekliliğe sahip bir sistem ihtiyaç haline gelmiştir. Bu doğrultuda yapılan girişimler ile 2022 yılı Eylül ayında geliştirilmeye başlanan “Dijital Korsanla Mücadele Yönetim Sistemi”, 2023 yılı Nisan ayında devreye alınmıştır. İlerleyen süreçte yayınevlerimiz tarafından gönderilen eser listelerinin eklenmesi ile giderek genişleyecek olan sistem, web sitelerinin yanı sıra Telegram, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya platformlarında da rutin aramalar yaparak tespit edilen korsan içeriklere Uyar-Kaldır bildirimleri göndermektedir.
Yazılım çok kullanıcılı ve çok katmanlı bir yapıya sahiptir. YAYBİR üyesi yayıneverimiz yazılım içerisinde kendilerine atanmış olan kullanıcı adı ve şifreler ile oturum açarak yeni yayınlanan eserlerini sisteme tanıtabilmekte ve aynı zamanda yazılım tarafından gerçekleştirilen otomatik rutin taramaların ve uyar-kaldır süreçlerinin istatistiklerine ulaşabilmektedir. Bahsi geçen istatistikler, bir yayınevinin en çok korsanı tespit edilen eseri, en çok korsan barındıran siteler, en çok korsan eseri tespit edilen yayınevi gibi bilgiler içermektedir.
Dijital Korsanla Mücadele Yönetim Sistemi, tüm güncel web tarayıcıları üzerinden çalışmakta ve bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi donanımlardan tüm işlemler eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanında, tarayıcı üzerinden kullanılan yazılım, bulut mimarisine sahiptir. Bu sayede yazılım içerisine sürekli yeni veri yüklenebilmekte ve kullanılan donanımda bir yük oluşmamaktadır.
Sistemin işleyişini basit bir şekilde açıklamak gerekirse, ilk olarak veri tabanına eser bilgileri yüklenir. Sisteme yüklenen eser bilgileri doğrultusunda yazılım her gün otomatik aramalar gerçekleştirir. Ardından, çeşitli web sitelerinde ve sosyal medya siteleri içerisinde korsan eserler saptanır ve bu korsan içerikleri bulunduran sitelere Uyar-Kaldır bildirimleri gönderilir. Sürecin son aşamasında yazılım bu linkleri 3 günün ardından yeniden kontrol eder ve kaldırılmamış olduğu tespit edilen linklere karşı yasal işlem başlatılabilmesi adına geri bildirimler kullanıcıya raporlanır.
Devreye alındığı Nisan ayından itibaren geçen süreçte 5 aylık temel istatistikler ise şu şekildedir;
Bugüne kadar yapılan korsan eser arama sayısı: 16.849
Bugüne kadar tespiti yapılan eser sayısı: 12.936
Bugüne kadar tespiti yapılan korsan kitap sitesi sayısı: 2.402
Uyar-kaldır yapılan URL sayısı: 62.018
Yayından kaldırılan URL sayısı: 2.975
Korsan kitap bulunmayan fakat reklam, zararlı yazılım vb yerlere yönlendirme yapan URL sayısı: 1.767