YAYBİR Ocak – Şubat 2018 Dönemi Korsanla Mücadele Raporu
Meslek Birliğimiz, 2018 yılı Ocak ve Şubat ayları içerisinde İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa ve Kocaeli olmak üzere 5 farklı ilde 24 işyerinin denetlenmesi için gerekli müracaatlarda bulundu. Avukatlarımız ve İl Denetim Komisyonları aracılığı ile yapılan başvurulardan arama izni verilen 17 işyerinde denetimler yapıldı. Yapılan denetimler sonucunda toplam 66.320 adet korsan materyale el konuldu.
Birliğimiz, baskınların yanı sıra korsana karşı etkin bir mücadelede yürütebilmek adına işbirliklerinin artırılması amacıyla girişimlerine devam etti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üyelerimizin eserlerinin korsan satışını engellemek maksadıyla KKTC’de bir dizi ziyaret gerçekleştirildi.
Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Karakaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tanıttıran, ilk olarak KKTC Başbakanı Tufan Erhürman ile bir görüşme yaptılar. Yeni hükümete başarılar dileyerek KKTC’de korsan kitap satışının engellenmesi ve Kıbrıs Türk kültürü ile Türkiye kültür dünyasını yakınlaştırmak için çeşitli projeler üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu, ortak çözümler geliştirmek üzere KKTC Hükümeti ile Meslek Birliğimiz arasında görüş birliğine varıldı.
İkinci görüşme KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit ile yapıldı. Yeni görevi nedeniyle başarılar dilendi ve yine KKTC’de korsan kitap satışının ve izinsiz fotokopi çekimlerinin önlenmesiyle ilgili karşılıklı görüşler paylaşıldı. Ayrıca KKTC’de bulunan yayınevleri ve kitapevlerinin Türkiye’deki yayıncılarla işbirliklerinin geliştirilmesi için projeler üzerine konuşuldu.
Son görüşme Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’yla yapıldı. Lefkoşa Belediye Kütüphanesinin kurulması ve açıkta satılan korsan kitapların engellenmesi üzerine görüşler paylaşıldı. Oldukça verimli geçen KKTC ziyaretleriyle KKTC’de korsanın önlenmesinde kalıcı ve etkin çözümler üretilmesi adına kısa süre içinde somut adımlar atılmasına karar verildi. KKTC’de korsanla mücadeledeki gelişmelerle ilgili bilgilendirmelerimize devam edeceğiz.
-Fotokopi yoluyla yasadışı çoğaltım: Ankara ve Kocaeli’nde 5 baskın gerçekleştirdi. Bu baskınlarda 30 fotokopi kitap ve 1 bandrolsüz kitap olmak üzere toplam 31 adet korsan materyal ele geçirildi.
-Kültür kitapları (kurgu-kurgu dışı kitaplar): İstanbul ve Ankara illerinde gerçekleştirilen 10 baskında 6.989 adet korsan kitap ele geçirildi.
-İthal kitaplar: Ocak ve Şubat aylarında gerçekleşen baskınlarda ithal kitapların korsanına rastlanılmamıştır.
-Eğitim kitapları: İstanbul’da gerçekleştirilen 2 ayrı operasyonda Milli Eğitim Bakanlığının öğrencilere ücretsiz sunduğu kitapların korsan olarak çoğaltıldığı tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığının Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP) kapsamında hazırladığı ve internet ortamında öğrencilerin kullanımına sunduğu ders kitaplarının fiziki olarak çoğaltıldığı, depolandığı ve satışa hazır hale getirildiği görülen işyerlerinde 59.300 adet korsan kitaba el konulmuştur.
-Dijital korsan: Uyar – Kaldır sistemi dışında izinsiz e-kitap yayınlayan web sitelerinin tespiti ve ihtarname gönderilmesi işlemlerine devam edildi. 2018 yılı Ocak ve Şubat ayları içerisinde 17 farklı sitede 470 adet kitabın korsan olarak erişime sunulduğu tespit edildi ve kaldırılması için ihtarname gönderildi. Uyarımız üzerine 448 kitap sitelerden kaldırılmış, 22 kitap için Savcılığa başvurabilmek adına yasal sürenin dolması beklenmektedir.