YAYBİR, WIPO Global Dijital İçerik Pazarı Konferansına Katıldı
Birleşmiş Milletlerin Fikri Mülkiyet alanında çalışan birimi WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) tarafından 20-22 Nisan 2016 tarihlerinde Global Dijital İçerik Pazarı Konferansı düzenlendi. Meslek Birliğimiz, Cenevre’de WIPO Merkezinde düzenlenen konferansa katıldı.
Konferansta, dijital çağda telif hakları; dijital platformların kültür ürünleri ve üreticileri üzerindeki etkisi; yayıncıların, yapımcıların ve dağıtım kanallarının rolü ve dijital pazarlar, eserlere erişim ve iş modellerine katılım konuları konuşuldu.
İlgili tüm bireylerin katılımına açık olan toplantılara, Oscar ve Grammy ödüllü sanatçıların yanı sıra, yazarlar, besteciler, gazeteciler, WIPO üyesi devletlerin temsilcileri ile yayıncılık, müzik ve film endüstrilerinden ve teknoloji platformlarından yöneticiler katıldı.
Konferansın temel konusunu, bölgesel analog pazarlardan küresel dijital pazarlara geçişte kullanıcıların kültür ürünlerine kolay erişiminin artırılması ile kültür endüstrilerinde sürdürülebilir ekonomik değerlerin yaratılması arasındaki denge oluşturdu.
Dijital Çağda Yayıncılık panelistleri arasında Elsevier Yöneticisi YoungSuk ‘YS’ Chi, Silkworm Books Yöneticisi Trasvin Jittidecharak, Penguin Random House Yöneticisi John Makinson ve Arjantinli Yazar Federico Polak yer aldı. Dijital Mimari ve Global Pazar Yazılım Altyapısı panelinde ise Avrupa Yayıncılar Konseyi Başkanı Angela Mills Wade ve Copyright Hub Yöneticisi Dominic Young birer konuşma gerçekleştirirken panelistler arasında Copyright Clearance Center Yöneticisi Tracey Armstrong, Copyright Hub Vakfı Başkanı Richard Hooper ve Hong Kong Besteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Elton Yeung yer aldı.
WIPO Genel Direktörü Francis Gurry, kültür üretiminde kaynak sağlanmasında telif haklarının kilit rol oynadığını belirtti. “Telif hakları, kültür ürünleri için pazar oluşturulmasında merkezi mekanizmadır; deyim yerindeyse, yaratıcılık dünyası ve ekonomi arasındaki baskın ara yüzdür. Yaratıcı ürünlerin pazar değişiminde kullanılan araçtır. Aynı şekilde, yaratıcı ürünlerin üretimine kaynak sağlanmasında da esas araçtır; yaratıcıların, eserlerinden ticari olarak faydalanılmasını kontrol edebilmelerini sağlayarak onlara ekonomik değer geri dönüşü sağlar ve böylece bireysel olarak hayatlarını idame ettirebilmelerine imkan verirken, kültür endüstrilerinin de ekonomik sürdürülebilirliğine olanak tanır.”
Konferansın ilk günkü açılış konuşmasını gerçekleştiren ünlü yazar, besteci ve teknoloji fütüristi Jaron Lanier, yaratıcıların dijital teknolojinin gelişiminden nasıl faydalanmaları konusundaki fikirlerini paylaştı. Lanier, önceleri korsanı desteklerken, daha sonra müzisyen, sanatçı, gazeteci ve başka alanlardan pek çok insanın korsan ve değişen iş modelleri nedeniyle orta sınıf hayatları üzerindeki baskılara şahit olduktan sonra görüşlerinin değiştiğini anlattı. Fikri mülkiyetin her alanda çok yaygın bir şekilde kullanılmasının önemini ifade ederek, kendi deyimiyle “evrensel bir veri-hak sistemi” oluşturulması gerektiğini, böylece kullanıcılar tarafından üretilen tüm verinin de kaydedilebileceğini ve bu verilerin kullanımlarının takip edilerek oluşan mikro ödemelerin de tüm üreticilere geri dönüşünün sağlanabileceğini söyledi. “İnsanların, para harcamakla birlikte, faydalanacakları sosyal bir anlaşmanın parçası olduklarını hissetmeleri gerekir. Fikri mülkiyeti koruyun, kapsamını genişletin, çok daha ince taneli hale getirin, çok daha fazla insana çok daha erişilebilir hale getirin, endüstriyel robotlar ve fabrikalar veya bu tür şeylerin oluşturulmasında çalışma modellerinin desteği yer alan tüm insanlar dahil milyonlarca başka şeye uygulayın. Genişletin, genişletin, genişletin. Orta sınıfı kurtarın.”
Konferansla ilgili tüm bilgilere, videolara, katılımcılarla yapılan röportajlara ve fotoğraflara aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz:
http://www.wipo.int/meetings/en/2016/global_digital_conference.html