YAYFED 3. Olağan Genel Kurulu ile ilgili Yayıncılarımızı Bilgilendirme
Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği – YAYBİR
Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği – EĞİTİMYAYBİR
YAYINCILARIMIZA DUYURU/ 26.06.2015
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu-YAYFED’in 30 Mayıs 2015 tarihinde toplanan 3.Olağan Genel Kurulu’nda olagelenler, Federasyonun yönetim esasları ve çalışma ilkeleriyle ilgili sürece ilişkin yayıncıları bilgilendirme ihtiyacı doğurmuştur.
Sürecin gelişimi şöyledir:
5. Yayıncılık Kurultayı kararları çerçevesinde bandrol satışlarını meslek birliklerine devretmek üzere; Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği – YAYBİR ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği – TBYM’nin bir federasyon kurmasına karar verildi. Bu karar çerçevesinde 14.02.2011 tarihli Bakanlık onayıyla Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu – YAYFED kuruldu.
Süreli olmayan yayınlara bandrol satışı konusunda federasyonun yetkilendirilmesine ilişkin protokol, iki meslek birliğini taraf alarak 2011 yılında Bakanlık ile YAYFED arasında imzalandı. YAYFED bu protokol çerçevesinde sorumlu olduğu alanlarda iş ve işlemlerini yürütmeye başladı.
Federasyonun kuruluşu aşamasında YAYBİR ve TBYM arasında yönetim organları oluşturulurken delege sayılarına bakılmaksızın, iki birliğin üyelerinden eşit sayıda temsilcinin olması ve başkanlığın dönüşümlü sürdürülmesi konusunda sözlü olarak belirlenmiş ilkesel bir anlaşmaya varıldı.
Federasyonun kuruluşuyla göreve başlayan geçici yönetim kurulunda başkanlık TBYM tarafına verildi. 04.06.2011 tarihinde yapılan ilk genel kurulda TBYM tarafından gelen istekle, başkanlık geçici yönetim kurulunda olduğu gibi yine TBYM de kaldı. Bunun gerekçesi, kuruluşla ilk genel kurul arasında geçen sürenin kısa olması, bu nedenle başkanlık dönüşüm uygulamasına gerek olmadığı düşüncesiydi. YAYBİR bu isteğe karşı çıkmadı ancak temel ilkenin farklı bir biçimde yorumlanmaması gereğine dikkat çekti.
11 Mayıs 2013’te yapılan 2.Olağan Genel Kurul’da TBYM yöneticileri, iç dengelerini gerekçe göstererek başkanlığın bu dönemde de bir kez daha kendilerinde kalmasını talep ettiler. YAYBİR ilkelere bağlı kalınması konusunu hatırlatarak var olan uyumun sürekliliği adına bu isteği de kabul etti.
3.Olağan Genel Kurul’a yaklaşırken, özellikle son bir yılda ülkede yaşanan gerilim ve “paralel yapıyla mücadele” adına federasyon başkanının değiştirilme isteği YAYFED’i oldukça zorladı. YAYBİR bu dönemde de YAYFED’in kuruluş amacı ve işleyiş ilkeleriyle ilgili görüş ve tavrını değiştirmedi.
Son Genel Kurul öncesi yönetim organlarının oluşturulması için yapılan görüşmelerde TBYM’ye, başkanlık sırasının YAYBİR üyelerinde olduğu hatırlatıldı. TBYM yöneticileri, “kendilerinin hükümete yakın olan kanat olmaları”, “hükümetle uyum içinde çalıştıkları”, “delege sayılarının daha fazla olduğu” gerekçeleriyle, başkanlığın yine TBYM tarafında kalması gerektiği düşüncesini dile getirdiler. Bunun üzerine YAYBİR yöneticileri, ilkelerin önemini hatırlatarak, öne sürülen gerekçelerin temelsiz olduğunu ve YAYFED’in kuruluş ilkelerine bağlı kalınmasını istediler. TBYM yöneticileri ise; YAYBİR ile TYBM arasında federasyonun kuruluşundaki protokolün eski yöneticiler tarafından yapıldığını, bu nedenle kendilerini bağlamadığını ve geçerliliği olmadığını ileri sürdüler. Çoğunluk ve hükümete yakınlık gerekçelerini yineleyerek başkanlığın TBYM üyelerinde olması yönünde ısrarcı tavırlarını sürdürdüler.
30 Mayıs 2015’de toplanan Genel Kurul’da “başkanlık sırası” konusu krize dönüştü. YAYBİR delegeleri başlangıçtan bugüne değişik gerekçelerle sürdürülen başkanlık makamının bu kez iki birlik arasındaki protokole uygun bir biçimde dönüştürülmesi konusunda ısrarcı oldu. Görüşmeler sonuç vermeyince YAYBİR ve EĞİTİMYAYBİR delegeleri oylamaya katılmama kararı alarak Genel Kurul salonundan ayrıldılar.
Toplantıya devam eden diğer iki birlik (TBYM ve DEKMEB), ilkesel anlaşmaya göre yönetim kurulunun 4 TBYM, 4 YAYBİR, 1 EĞİTİMYAYBİR ve 1 DEKMEB temsilcisinden oluşması gerekirken YAYBİR ve EĞİTİMYAYBİR başkanlarını kendi istek ve bilgileri dışında listelerine alıp federasyonun yönetim kuruluna seçtiler. Bunun ardından YAYBİR ve EĞİTİMYAYBİR başkanları yönetim kurulu üyeliğini kabul etmediklerini federasyona bildirdiler.
Yaşanan bu olumsuz gelişmeler sonucunda, YAYBİR delegeleri, YAYFED’in kuruluşunda öngörülen varoluş amacı ve çalışma ilkelerine aykırı biçimde oluşan yeni Yönetim Kurulu’nun yayıncılık sektörünü temsil etmediği gerekçesiyle YAYFED’in Olağanüstü Genel Kurulu toplaması için gerekli girişimleri başlattı.
YAYBİR ve EĞİTİMYAYBİR olarak amacımız, YAYFED’e üye birliklerin geçirmekte olduğu sarsıntılı dönemin giderilmesi, son yıllarda sektörde yaşanan büyümenin sürdürülmesi, birlikte yapılmış faydalı çalışmaların devam etmesi için gerekli adımların atılması ve hiçbir kuruma yarar getirmeyen bu gibi anlaşmazlıkların bir an önce giderilmesidir.
Saygılarımızla,
Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği-YAYBİR Yönetim Kurulu | Eğitim Yayıncılar Meslek Birliği-EĞİTİMYAYBİR Yönetim Kurulu |